29березня2024

Соляник

В знак єдності соледарську сіль відправлять у Ірпінь

22 січня в Україні відзначили День Соборності та Свободи – свято на честь Дня проголошення в 1919 році Акту возз’єднання Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) і утворення єдиної української держави.

 

Напередодні цієї дати у стінах бібліотеки міста Соледара відбувся змістовний  захід – телеміст «Ти і я – одна сім’я» між двома загально­освітніми школами №13 Соледару і Ірпіня Київської області. У ньому взяли участь школярі початкових і одинадцятих класів, вчителі, організатор і ведучий телемосту – військовий журналіст, полковник – Тарас Грень, військові офіце­ри спільного центру контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК), керівники міста Соледара та інші гості.

З перших же хвилин невимушене спілкування між колективами двох українських шкіл по скайпу перетворилося на своєрідний ланцюжок єднання між дітьми Центральної і Східної України. Прості питання про життя і навчання та щирі відповіді на них до глибини душі розчулили дорослих. Навіть у декого на очах з’явились сльози радості, які неможливо було приховати за променистими посмішками. Було таке враження, що ось зараз багатогранність дитячого буття відкриває величезний, невідомий світ, своєрідну Галактику, де панують почуття єдності і бажання почути один одного.

Дивлячись на те, як охоче спілкуються діти, спало на думку, як же добре, що цьогоріч святкування Дня Соборності не обмежилось у нашому місті лише статтею у газеті, а ознаменувалося проведенням такого заходу. Цей телеміст повною мірою показав, як же багато спільного між простими людьми, які живуть в різних регіонах нашої країні. А ще він підтвердив величезне прагнення дітлахів до спілкування, єднання і дружби. Адже тільки-но побачивши один одного, і навіть, не встигнувши назвати своїх імен, діти нав­випередки розповідали про свої шкільні успіхи, спортивні захоплення та творчі досягнення, читали особисті вірші. Учні демонстрували подарунки: сердечка, українські віночки і шматочки кристалічної солі, які потім будуть відправлені адресатам. А ще запросили приїздити один до одного в гості.

По закінченню телемосту відбулася урочиста частина святкування Дня Соборності та Свободи України, де всіх присутніх привітали зі знаменною подією та вручили грамоти офіцерам-військовослужбовцям СЦКК. На святі з вітальною промовою виступили представники спільного центру: керівник з українського боку – генерал-майор Анатолій Петренко та полковник –Тарас Грень. Під час свята військові подарували бібліотеці міста Соледара різноманітні журнали і книги українського видавництва «Артбук». А працівники БК і НТ підготували невеличкий концерт за участю юних талановитих виконавців.

На адресу Анатолія Петренка і Тараса Греня, вчителем початкових класів ЗОШ №13 Наталією Ячмінь були сказані слова подяки за багато спільних проектів з організації дитячого дозвілля учнів цієї школи. Це нещодавня поїздка старшокласників до Львова, численні новорічні та різдвяні зустрічі, екскурсії школярів молодших класів в СЦКК і багато іншого.

Захід завершився, залишивши в серцях учасників теплоту спілкування. А у юного покоління – незабутні враження від появи нових друзів, близьких за духом єднання і прагнення національного відродження. 

Будемо сподіватися, що чудодійне зерно патріотизму, посіяне в дитячих душах, стане гарантією щасливого майбутнього ураїнської держави – єдиної, соборної і незалежної.

Вікторія ГУБАНОВА.

 

 

Сайт газети "Соляник" ДП "Артемсіль". 

Адміністратор та контент-менеджер сайту Вікторія Губанова