18квітня2024

Соляник

Будьте обережні! Кір поширюється!

За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, за 3-й тиждень 2019 року на кір захворіли ще 3 450 людей – 1 502 дорослих та 1 948 дітей.

 

У загальних цифрах найвищі показники захворюваності – у Львівській (загалом 1 559 людей), Рівненській (827), Вінницькій (813), Хмельницькій (629) областях та Києві (673). Страшна хвороба не оминула і наш регіон. Загалом на кір в Соледарі захворіло 15 людей, 7 з них – діти, 8 – дорослі. А в минулий понеділок, кір дістався й до Бахмута. Захворіла жінка, яка контактувала з хворим на кір із Соледара.

Не зайвим буде нагадати, що кір – це дуже небезпечне вірусне захворювання, яке швидко поширюється під час кашлю та чхання, тісних особистих контактів. Вірус лишається активним і живе в повітрі, або на інфікованих поверхнях протягом ще 2 годин. Основна небезпека кору полягає в тому, що передається це захворювання дуже швидко: для інфікування не потрібен навіть безпосередній контакт із носієм. Досить, наприклад, побувати у кімнаті, з якої нещодавно вийшла хвора людина. Вірус кору легко проникає через вентиляційні системи, щілини у вікнах, дверях тощо. Отже в одному колективі, під час спілкування, протягом дня інфікуються всі, хто не щеплений.

Основною ознакою цієї хвороби є висока температура (до 40 градусів). Також характерними ознаками є почервоніння очей, набряклість повік, сльозотеча, боязнь світла, нежить, кашель. Кір завжди супроводжується висипом. На другий або третій день захворювання на слизовій піднебіння з’являються червонуваті точкові цятки, слідом – на слизовій оболонці щік, ясен, губ. На четвертий та п’ятий день – численні дрібні червонуваті цятки і пухирці, які мають тенденцію до злиття й утворення великих плям, з’являються на обличчі та шиї (за вухами та на переніссі), далі – на тулубі, потім – на руках і ногах. Це і є явні ознаки кору. Коли висипання покриє нижні кінцівки, воно починає бліднути, потім пігментуватися й лущитися. Якщо нема ускладнень, то хворий може продовжити лікування вдома.

При перших ознаках захворювання зверніться до свого сімейного лікаря, педіатра, терапевта. Не відправляйте дитину в дитячий садок або школу. Навіть у випадку контакту з хворим на кір щеплення, зроблене протягом 72 годин, запобігає виникненню ускладнень від хвороби.

За матеріалами інтернету.

 

 

Сайт газети "Соляник" ДП "Артемсіль". 

Адміністратор та контент-менеджер сайту Вікторія Губанова