28березня2024

Соляник

Трагедія, що не повинна повторитися

Наприкінці листопада в нашій країні пройдуть скорботні заходи з нагоди 85-ї річниці трагедії українського народу, ім’я якій – Голодомор.

 

За свідченням науковців, працівників архівів та очевидців тих далеких подій, в період 1932-1933 років наша рідна Донеччина разом з іншими регіонами України понесла великі людські втрати. Як відомо, політика комуністичного режиму на чолі зі Сталіним, була спрямована на індустріалізацію виробництва за рахунок вилучення у селян заготівок хліба. Це призвело до тяжких наслідків і масових смертей.

Люди були кинуті напризволяще і виживали в нестерпних умовах нестачі їжі. Оскільки у багатьох селянських господарств забрали увесь врожай зерна та продукти харчування, від голоду померли до десяти мільйонів українців, серед яких третина – діти. То була навмисна спроба руйнування соціальних основ життя нашого народу, його вікових традицій, духовної культури, етнічної самобутності, знищення українського села як колиски нації.

Жорстока правда, яку роками приховували і на офіційному рівні заперечували, нарешті відкрилася широкому загалу. Із архівних джерел відомо, що у сусідньому з нами Бахмуті в цей час більше п’ятисот людей померло від голоду. Також є дані, що з лютого по березень 1933 року в двадцяти одному районі Донецької області було зареєстровано до 4-х тисяч голодних смертей.

Страшні історичні наслідки цієї всенародної трагедії не зітруться з пам’яті українського народу. Вони повинні стати гірким уроком усім людям і країнам для того, щоб ніколи і ніде не повторилося щось подібне. Ми не маємо права про це забути!

Відділ комунікацій

 і зв’язків з громадськістю.

 

Сайт газети "Соляник" ДП "Артемсіль". 

Адміністратор та контент-менеджер сайту Вікторія Губанова