26квітня2024

Соляник

ДП «Артемсіль» прийняло участь у нараді Мінагрополітики

19 жовтня в.о. директора ДП «Артемсіль» Юрій Товстокоренко взяв участь у нараді при Міністерстві аграрної політики та продовольства України.

 

На робочій зустрічі було розглянуто питання щодо підвищення ПАТ «Укрзалізниця» ставок плати за використання власних вагонів та недостатнє забезпечення виробників необхідною кількістю залізничного рухомого складу.

У заході взяли участь народні депутати України, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова, представники ПАТ «Укрзалізниця», Міністерства інфраструктури України, а також керівники профільних аграрних організацій та компаній, серед яких було й державне солевидобувне підприємство.

Учасники засідання відзначили, що ситуація з перевезенням вантажів залізничним транспортом є вкрай напруженою. Підприємствам, які підпорядковуються Мінагрополітики, надається недостатня кількість вагонів для відвантаження їх продукції. Зокрема, виробники зерна наголосили на тому, що ситуацію з забезпеченням їх рухомим складом можна назвати критичною.

Представники ПАТ «Укрзалізниця» підкреслили, що у залізничників немає можливості найближчим часом значно покращити забезпеченість  підприємств рухомим складом, але керівництво української залізниці працює над вирішенням цих проблем.

Обговорювались й питання підвищення вартості перевезень рухомим залізничним транспортом. Учасники наради наголошували, що збільшення тарифів значно впливає на собівартість виробленої продукції.

Так, Юрій Товстокоренко зазначив, що з початку року ПАТ «Укрзалізниця» декілька разів підвищувало ставки плати за використання власних вагонів перевізника, що значно впливає на конкурентоспроможність соляної продукції та експортний потенціал державного виробника.

Аграрії також зазначили, що за розрахунками експертів, у 2018-2019 маркетинговому році їх втрати можуть становити 4,7 мільярда гривень. Це спричинить падіння закупівельних цін, від чого постраждають малі та середні товаровиробники.

Очікується, що в листопаді цього року відбудеться наступне підвищення плати за перевезення на 25%. Українські виробники вкрай стурбовані цим рішенням.

За підсумками зустрічі учасники домовились підготувати та надати пропозиції щодо врегулювання ситуації, що склалася. Планується, що ці питання будуть в подальшому розглянуті на нарадах у Кабінеті Міністрів та комітетах Верховної Ради.

 

 

Сайт газети "Соляник" ДП "Артемсіль". 

Адміністратор та контент-менеджер сайту Вікторія Губанова