29березня2024

Соляник

Захищаючи інтереси підприємства та колектива

До складу відділу з організації правової роботи підприємства входять високопрофесійні юристи, задача яких – забезпечити захист інтересів ДП «Артемсіль». Це надважливе завдання вони виконують щодня. Про аспекти їхньої діяльності детальніше – у нашому матеріалі.

 

Як розповів редакції начальник ВОПР Юрій Якушев, головна складова роботи юристів полягає у правовому супроводі роботи підприємства, тобто бізнесу. Юристи приймають участь у впровадженні будь-яких управлінських рішень.

До складу відділу входять досвідчені юристи: Ігор Сорока, Вікторія Архипова, Анна Ковальова, Ірина Дригіна та діловод Ніна Павлова. Саме вони повною мірою забезпечують захист прав та інтересів підприємства. Цьому сприяють такі фактори, як обов’язкове здійснення правової експертизи та візування усіх наказів, положень, інструкцій, стандартів.

У разі потреби юристи безпосередньо беруть участь у підготовці різних документів. Фахівці відділу також приймають міри щодо відшкодування збитків, нанесених підприємству; розробляють заходи, спрямовані на укріплення фінансової, договірної, трудової дисципліни.

Але, крім усього вищезгаданого, про результати діяльності юристів «Артемсолі» по відстоюванню позиції підприємства показово свідчить їх робота по розгляду судових справ. Тільки за останній час завдяки зусиллям працівників відділу з правової роботи у суді вдалося довести правомірність дій з боку підприємства й уникнути накладання штрафних санкцій, чи, навпаки, отримати грошову компенсацію від сторін, які завдали нам будь-якої шкоди або збитків.

Так, у справах щодо позову ДП «Артемсіль» до російських компаній ООО «Омега» та ООО «Петро-Снаб», рішенням суду було призначено стягнення з останніх штрафів на суми: 1 188 620 рублів та 2 897 690 рублів. Зараз ці рішення на стадії виконання.

 У лютому 2019 року державне підприємство «Артемсіль» виграло справу у суді першої інстанції проти ТОВ «ТЕК «Енерготранс», з якого стягнено на користь нашого підприємства 22326 646,11 гривень.

Касаційний цивільний суд не дозволив поновити на роботі та компенсувати середній заробіток майже на 1 мільйон гривень О.М.Панченку. У січні цього року Донецький окружний адміністративний суд прийняв рішення на користь ДП «Артемсіль» у позові проти Східного офісу Держаудитслужби. В результаті підприємство відстояло 864 000 гривень.

Зараз на розгляді у Північному апеляційному господарському суді справа проти ТОВ «ТЕК «УКР-ТРАНС». Якщо рішення буде на нашу користь, то стягнення збитків на користь підприємства складе 1 100 000 гривень.

У господарському суді Харківської області укладена мирова угода між ДП «Артемсіль» та ТОВ «Бас Тренд» про стягнення суми передоплати та штрафних санкцій. На рахунки підприємства поступить 141 116, 92 гривень. Набрало законної сили рішення суду по справі ДП «Артемсіль» до азербайджанської компанії «Турал-1-91», з якої стягнуто 14 тисяч доларів.

Також ДП «Артемсіль» виграло справи проти дочірнього підприємства «ШРБУ №100» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» (865 293,88 гривень) та ТОВ «Трейдекс ПАК» (3 467 173,94 гривень).

Вищеперераховані позови – це далеко не повний перелік справ, які на сьогодні розглядаються у різних судових інстанціях. У разі найскладніших обставин юристи підприємства звертаються до провідних юридичних компаній, які потім захищають наші інтереси у судах різних інстанцій. Як правило, у таких фірм є великий професійний досвід, практика ведення справ саме в тій чи інший галузях закону та права.

У суді наші партнери виражають волю та позицію ДП «Артемсіль». При цьому юристи підприємства ні в якому разі не є сторонніми спостерігачами, бо спільна позиція виробляється разом з ними. Саме таким чином зараз розглядається справа щодо позову Антимонопольного комітету України до підприємства та справа КПВІ «Пам’ять». Обидві касаційні скарги зараз на розгляді у Верховному Суді.

Таким чином, компетентність та діловий підхід наших юристів значною мірою допомагають захистити інтереси підприємства.

 

 

Сайт газети "Соляник" ДП "Артемсіль". 

Адміністратор та контент-менеджер сайту Вікторія Губанова