29березня2024

Соляник

Робоча комісія дійшла висновку та внесла пропозиції

24 квітня поточного року наказом в.о.директора ДП «Артемсіль» Юрий Товстокоренко (Yury Tovstokorenko) на підприємстві було створено робочу комісію для розгляду заходів по стабілізації фінансово-економічного стану підприємства.

До складу комісії увійшли спеціалісти відділів та служб, провідні інженери. Контроль за виконанням було покладено на першого заступника директора Анатолія Муху. Саме він розповів редакції «Соляника» яких саме висновків дійшла комісія і які пропозиції надійшли від спеціалістів.

За його інформацією, на сьогодні критичної ситуації на підприємстві немає. Як і завжди о цій порі спостерігається сезонний спад попиту на соляну продукцію. Це явище тимчасове, і так було кожного року. Так, у квітні 2015 року збиток через низький попит становив 3 620 тисяч гривень, у квітні 2016 року – 5 691 тисячу гривень, у квітні минулого року – 8 680 тисяч гривень.

Попре все важливим питанням зараз залишається постійне збільшення плати за транспортування нашої продукції залізницею до кордону з країнами-експортерами. Якщо протягом 2018 року Укрзалізниця - Ukrzaliznytsia тричі збільшувала плату за свої логістичні послуги, то в 2019 році тариф підвищувався вже двічі: у березні та травні. І особливо відчутним це стало у місяці сезонного спаду попиту.

Показовими є й наступні данні: у квітні цього року видобуто та реалізовано 110 тисяч тонн солі, що на 8,2% більше, ніж торік. Якщо витрати на видобуток та переробку по усім рудникам підприємства у квітні склали 67 763 тисячі гривень, то витрати на транспортування – 51,6 тисячі тонн солі до кордону (саме ця кількість продукції була відвантажена на експорт) склали 22 475 тисячі гривень

Відділом організації праці та заробітної плати була проаналізована чисельності працівників підприємства станом на 31 березня 2019 року відповідно до цьогорічного фінансового плану. Зроблений порівняльний аналіз штатного розпису виробничих одиниць за 2011 та 2019 роки. У зв’язку зі зниженням обсягу виробництва продукції у 2019 році в порівнянні до 2011 року були виявлені резерви трудових ресурсів. Всі отримані дані доведені до відома керівників виробничих одиниць.

Мова про скорочення 600 працівників рудників не велась та не ведеться. Жодної службової записки про виведення штатних одиниць, «заповнених» працівниками, відділом організації праці та заробітної плати не було отримано.

Проведений аналіз роботи підприємства показав, що коливання сезонного попиту на сіль, впливає на тривалість робочого дня. Так, наприклад, з листопада 2018 року включно по березень 2019 року працівники ДП «Артемсіль» відпрацювали майже за 100% робочим днем.

У зв’язку з втратою російського ринку (через заборону Росії ввозити українську сіль) керівники апарату управління повинні були підготувати пропозиції щодо оптимізації витрат підлеглих відділів та служб. Проаналізувавши отриману інформацію від спеціалістів відділів, А.Муха підтвердив, що зараз йде ріст об’ємів продаж у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Зросли обсяги виробництва солі та продуктивність праці, збільшилася середньомісячна заробітна плата та інші показники.

Наприкінці бесіді Анатолій Муха підкреслив, що підприємство працює у звичайному для початку літа робочому режимі. Керівництво хвилює постійне підвищення залізничних тарифів, що в майбутньому може негативно вплинути на обсяги продажу солі.

 

Сайт газети "Соляник" ДП "Артемсіль". 

Адміністратор та контент-менеджер сайту Вікторія Губанова