29березня2024

Соляник

Вікторія Луценко: «Ювілейний рік увійде в історію підприємства багатьма знаковими подіями»

Добігає кінця ще один трудовий рік в житті колективу державного підприємства «Артемсіль». Він запам’ятається соляникам подоланням багатьох проблем, а також перемогами на шляху до поставлених цілей. Про те, як оцінює цей рік очільник підприємства, ми запитали у Вікторії Луценко.

– Вікторіє Іванівно, чи справдив 2021 рік головні надії та сподівання соляників?

– Якщо проаналізувати рік, що минає, то можна охарактеризувати його як доволі напружений, але й результативний. Цей період неодноразово перевіряв нас на міцність і вимагав прийняття мудрих і зважених рішень. Соляники працювали в складних умовах економічної, фінансової, енергетичної кризи. Нам постійно приходилося зазнавати труднощів і долати перешкоди. Щосили ми намагалися налагодити стабільну і ефективну роботу з видобутку та реалізації продукції.

Завдяки грамотним діям керівного складу «Артемсолі» і наполегливій праці трудового колективу підприємству вдалося збільшити обсяги видобутку солі в порівнянні з минулим роком. Станом на 21 грудня 2021 року споживачам вже відвантажено 1823,9 тисячі тонн соляної продукції. До речі, в 2020 році цей показник склав лише 1155,1 тисячі тонн солі.

Цьогоріч збільшився рівень виробництва солі меленої без пакування з протизлежувальною добавкою і солі меленої без добавки. Також більше, ніж торік ми виробили солі, затареної в МКР, соляних блоків та інших видів асортименту.

Звичайно ж, соляники розраховували на ще кращій результат, але об’єктивні причини, які від нас зовсім не залежать, завадили нам здійснити це повною мірою.

– Ви маєте на увазі гостру нестачу вагонного складу?

– Так, через цю проблему соляники зазнали чимало труднощів і саме вона сповільнила темпи роботи підприємства. Для вирішення цього питання ми неодноразово зверталися до різних урядових інстанцій, в тому числі – до профільного міністерства, АТ «Укрзалізниця», міністерства інфраструктури. У своїх листах ми об’єктивно окреслювали ситуацію з забезпеченням підприємства рухомим складом, писали про те, якими можуть бути наслідки, в разі, якщо ситуація не зміниться.

Треба віддати належне багатьом українським журналістам, які підтримали нас інформаційно, і через свої інтернет-джерела активно сприяли розголосу цієї проблеми. В решті решт нас почули, і згодом ситуація з поставками солі стала мінятися на краще. Поки що повного забезпечення рудників рухомим складом немає, але наприкінці року ми поновили відправку солі споживачам Грузії, Вірменії, Азербайджану і країн Балтії.

– Окрім складних моментів, які неможливо викреслити з життя нашого підприємства, нинішній рік запам’ятається і багатьма радісними подіями. Яку з них Ви вважаєте самою приємною?

– В 2021 році на День шахтаря ми зробили все можливе, щоб подарувати людям справжнє свято. Адже робітники підприємства на це заслуговують. В ході урочистостей я бачила багато усміхнених радісних облич людей. На адресу соляників звучали теплі та щирі слова поздоровлень. Чудовим музичним подарунком для всіх стали виступи популярних зірок естради, а прекрасним завершальним акордом – яскравий феєрверк.

Мені було дуже почесно і приємно вітати трудовий колектив підприємства з ювілеєм. Сподіваюсь, ця подія залишила в пам’яті кожного чудові спогади.

– Чи здійснив рік, що минає, якісь давні наші мрії?

– Мені здається, що такою давньою мрією було створення на підприємстві туристичних об’єктів. І в цьому році в підземній частині «Артемсолі» урочисто відкрилися і почали діяти одразу два екскурсійних маршрути. За нашим задумом вони тематично і концептуально різні, але кожен з них сам по собі унікальний і змістовно наповнений.

З моменту першої презентації пройшло декілька місяців, а туристи вже масово приїздять в «Артемсіль» на екскурсії. Людям цікаво доторкнутися до історичного минулого, відвідати підземну церкву, побачити унікальні соляні барельєфи, скульптури, монокристали, або за допомогою світлозвукових ефектів опинитися на морському дні. Все це вражає наших чисельних гостей, яких дедалі стає все більше.

Над створенням цих проєктів працював колектив однодумців. Це спеціалісти різних відділів управління, керівниц­тво рудника №1,3, робітники дільниці гірничих робіт цього рудника. Всі ці фахівці допомогли хорошій ідеї стати реальністю.

Від себе додам. Оскільки я завжди вважала розвиток туризму перспективним для нашого підприємства, то, значить, в цьому році і моя особиста мрія здійснилася.

– Скажіть, а що чекає на нас в наступному році?

– Не треба бути провідним аналітиком або науковцем, щоб зрозуміти, що 2022 рік не буде легшим за свого попередника. На те є об’єктивні причини, пов’язані зі світовими тенденціями в економіці, енергетиці, політиці, навіть, в такій важливій сфері, як охорона здоров’я. Але працювати в умовах кризи для нас не вперше. Будемо, як і раніше, вести пошук ефективних методів роботи, щоб підвищити прибутковість підприємства і матеріальний рівень його працівників. В наших планах залишається продовження модернізації рудників і створення сучасних фасувальних ліній по виробництву пакованої продукції вищого ґатунку.

Отже, в новий рік соляники вступають з певними надіями і сподіваннями. Нашою філософією залишається не руйнування, а створення всього нового, сучасного і перспективного. Вважаю, що ми на правильному шляху до успіху.

З нагоди новорічних та різдвяних свят від душі бажаю всім соляникам та членам їхніх родин відмінного здоров’я, постійного оптимізму, матеріального благополуччя, злагоди, добра та миру!

Хай прекрасний святковий настрій супроводжує вас протягом наступних днів! Гарного Нового року! Щасливого Різдва!

– Вікторіє Іванівно, дякую за інтерв’ю! Від імені читачів «Соляника» бажаємо Вам нових професійних звершень і успіхів!

Олеся ГУБСЬКА.

 

Випадковий вибір

  • Останні новини

  • Коротко

  • Народні прикмети

ДП ДП "Артемсіль"... ДП "Артемсіль" знаходиться... More detail
Соляники покаталися на ковзанах Соляники п... Минулої суботи два комфор... More detail
Гідно виступили та привезли додому медалі Гідно виступили... З 11 по 13 лютого 2022 року в місті... More detail

Сохраняется опасность проседания грунта и образования карстовых провалов в районе ст. Кудрявка (опасная зона бывшего рудника им. Шевченко). 

 

 20 лютого Цього дня вшановується пам’ять преподобного Луки Елладського. У давнину була смачна традиція пекти пиріжки з цибулею. А погоду нашим пращурам передвіщало сонце і хмари: якщо сонце “заходить червоно” — буде холодне літо; хмари високо — на сприятливу погоду.

 

Сайт газети "Соляник" ДП "Артемсіль". 

Адміністратор та контент-менеджер сайту Вікторія Губанова