Як ціна газу вплинула на опалення спорткомплексу

Спорткомплекс ДП «Артемсіль» є популярним місцем проведення вільного часу соледарских любителів фізкультури і спорту. Цей спортивний об’єкт працює понад 20 років, але в нинішній осінньо-зимовий період тут вперше склалася непроста ситуація з опаленням. Причиною стали непомірно високі тарифи.

Через різке зростання ціни на газ в листопаді-грудні 2021 року адміністрацією ДП «Артемсіль» було направлено перше, а потім і друге звернення до керівництва ТОВ «Газопостачальна компанія» «Нафтогаз Трейдинг». В листах було зазначено, що на балансі підприємства знаходиться спортивний комплекс, який не відноситься до виробничої сфери, але має «велике соціальне значення для мешканців Соледару». Тому керівництво підприємства просить розглянути можливість укладання договору на постачання природного газу з умовами та за тарифами, чинними на даний час як для категорії «населення».

Нагадаємо, що спорткомплекс «Артемсолі» отримав високі тарифи за опалення тому, що знаходився в категорії «виробництво», а керівництво підприємства пропонувало віднести його до категорії «населення», що було б логічно виправдано.

Через деякий час ТОВ «Газо­постачальна компанія» «Нафтогаз Трейдинг» все ж таки надіслала свою відповідь. В ній зазначилося, що «спортивний комплекс використовує природний газ для власних потреб і не може розраховувати на фіксовану ціну, яка передбачена виключно для потреб виробництва теплової енергії для надання послуг з опалення та постачання гарячої води населенню».

Тобто соляникам категорично відмовили, по суті залишивши наодинці з проблемою. Так спорткомплекс остався в категорії «виробництво» з високими тарифами на газ. До речі, для виробничих об’єктів ціна за газ в листопаді орієнтовно сягнула 34 гривень за 1 метр кубічний, у грудні – 32 гривні, у січні – 64 гривні, у лютому вона дещо впала, і на сьогодні складає 37 гривень за 1 метр кубічний газу (ціна вказана з урахуванням ПДВ).

В пошуках виходу з даної складної ситуації керівництвом було прийнято рішення обігрівати будівлю спорткомплексу за допомогою електричних приладів. Згодом такі прилади було встановлено в фойє, роздягалках, спортзалі, приміщенні басейну. До речі, зараз в період відлиги температура повітря в басейні тримається на рівні плюс 20, а температура води – плюс 27.

Звичайно ж, цієї зими відвідувачі спорткомплексу і особливо його робочий персонал через зниження температури відчули на собі певний дискомфорт. Не дивно, що встановлені електричні «пушки» повністю не замінили газове опалення, і у порівнянні з минулими роками тут занадто прохолодно. До того ж, через температурні коливання на стінах приміщень постійно збирається конденсат. Збігаючи на підлогу, він створює калюжі води. Співробітники спорткомплексу застерігають, що навесні ситуація погіршиться, коли мокрі стіни почнуть набухати.

Але в іншому випадку, якщо б не було включено навіть такого опалення, робота цього спортивного об’єкту була б просто призупинена через недотримання температурного режиму. Тож прийняте рішення – обігрівати споруду таким чином допомогло колективу спорткомплексу працювати в штатному режимі, а всім спортивним секціям – проводити заняття.

Не зважаючи на певні чутки, які час від часу з’являються в деяких інформаційних джерелах, в ДП «Артемсіль» зацікавлені в стабільній діяльності спорткомплексу як одного з підрозділів підприємства. В свою чергу, Соледарська міська влада не виступала з пропозицією взяти на баланс цей об’єкт. Тобто ніяких перемовин на цю тему не велося. Щодо розмов про спільне утримання спорткомплексу – воно неможливе, бо законодавчо не врегульовано.

Керівництво ДП «Артемсіль» докладає зусиль для того, щоб спортивний комплекс підприємства функціонував. Він є популярним центром фізичної культури населення, і таким повинен залишатися. На сьогодні спеціалісти інженерно-технічних служб «Артемсолі» працюють над розробкою економного використання газового опалення, також ведеться пошук альтернативних джерел обігріву.

Як відомо, для вирішення проблеми опалення спорткомплексу потрібні чималі фінансові вливання. Але нинішні реалії такі, що на сьогодні ДП  «Артемсіль» змушено працювати по скороченому графіку в умовах постійного збільшення витрат на виробництво та реалізацію соляної продукції. Зараз розглядається можливість підвищення прибутковості спорткомплексу через створення нових платних послуг, переглядається абонементна плата, яка до сих пір була однією з найнижчих в області.

Щодо подальшої роботи спорткомплексу, то керівництво підприємства зацікавлено в тому, щоб він успішно функціонував, і щоб в ньому тривав процес оздоровлення соляників та їхніх сімей, велася тренерська підготовка нових спортсменів.

Відділ комунікацій.