Доторкнутися до ексклюзивного дива зможе кожен

Неможливо передати словами емоційний захват від здійснення заповітної мрії, що відбувається на твоїх очах. Захват від дотику до історичного минулого 140-річної давнини, яким тепер можна поділитися. Ми це зробили!  10 квітня 2021 року в ДП «Артемсіль» перша група екскурсантів відвідала новостворений туристичний маршрут «Таємниці підземного соляного світу».

Напевно, це почуття можна порівняти з прийняттям довгоочікуваних гостей, яким хочеться розповісти про минуле і сьогодення підприємства –  гіганта соляної промисловості Європи. Але головне – надати можливість людям своїми очима побачити й насолодитися нашою спадщиною, – однією з перлин Донецького краю.

Здавалося, що це відчуття повною мірою передалося нашим відвідувачам. Тому що з кожним новим етапом маршруту їх захопленим поглядам і вигукам не було меж.

Опинившись в соляній галереї, що підсвічується сучасними софітами, люди дивувалися неосяжному соляному простору. Вони навіть пробували сіль на смак, щоб упевнитися, що так, це дійсно сіль! Піднявшись до величезного  соляного кристала та фігурки доброго Шубіна, відвідувачі з захопленням почали фотографуватися. І як тут утриматися, якщо завдяки дивовижному підсвічуванню сіль переливається усіма барвами веселки.

Аж ось екскурсія підійшла до входу в старі галереї: величезні, у два десятки метрів заввишки соляні камери, укриті півтора віковим шаром соляного пилу. Вони виглядали химерною печерою-скарбницею з тією різницею, що скарбами були експонати – знаряддя праці та виробничого побуту соляників, які починали династію нинішніх шахтарів.

Апогеєм екскурсії, звичайно ж, стала церковна експозиція, а по суті – Свято-Преображенський підземний храм. Підземний храм!? Це взагалі за гранню розуміння  та звичайної християнської уяви. Проте він є! Нормальний такий, колись діючий і освячений храм. Але – під землею!

Тож позитивних емоцій на турмаршруті було більш ніж достатньо. Уволю насолодившись прогулянкою по соляних лабіринтах, прослухавши  упевнено-спокійну розповідь екскурсовода – Бориса КУРГАНОВА, і наостанок, переглянувши фотогалерею історичних і сучасних методів видобутку солі, екскурсанти попрямували до виходу з маршруту – на посадку в кліть для виїзду на поверхню. Там їх вже чекала керівник державного підприємства «Артемсіль» Вікторія ЛУЦЕНКО, яка попри зайнятість та щільний графік роботи, заїхала дізнатися про враження перших екскурсантів маршруту.

Крім звичайних позитивних емоцій відвідувачів, зацікавленість викликали відгуки фахівця турагенції та лікаря-ендокринолога, які теж відвідали маршрут з першими екскурсантами.

«Не віриться, що півтори сотні років тому тут кипіла робота, наші прадіди добували сіль, відвідували підземний храм! Не віриться, що над нами ставок, степ, житлові будівлі. А ми – в центрі найпотужніших соляних відкладень насолоджуємося повітрям з лікувальними іонами NaCl. Дихається легко. Я бувала і на інших соляних копальнях, але тут навіть відчувається присмак солі. Прекрасний оздоровчий і пізнавальний релакс», – така думка лікаря-ендокринолога Оксани ТАРАНОВСЬКОЇ.

А ось враження Олесі БУРНОС – керівника ТА «Софі-тур», яка професійно займається туристичним бізнесом: «Я бувала в різних місцях по всьому світу, і можу з упевненістю сказати, що унікальність соляних шахт неможливо порівняти ні з чим. Знаходячись під землею, ти відчуваєш неймовірне захоплення від цієї надзвичайної величі, створеної природою і людьми, і неймовірне заспокоєння від споглядання соляного храму. Також хочу зазначити лікувальні властивості солі, які відчуваються при кожному вдиху. Це ексклюзивне та унікальне місце, яке просто необхідно побачити своїми очима і все це самотужки відчути, тому що словами неможливо передати цю красу і насолоду.

Величезна вдячність керівництву підприємства та всім причетним до організації цього маршруту за надану можливість відвідати ці історичні місця і доторкнутися до ексклюзивного дива кожному, хто бажає».

Перший оздоровчий і пізнавальний екскурс в підземне царство солі завершено, а попереду – нові відвідувачі, нові враження і, навіть, новий турмаршрут. І робота, робота, робота. Тому що у будь-якій справі досягти досконалості майже неможливо, до неї можна лише постійно прагнути!

Вікторія ГУБАНОВА.