20квітня2024

Соляник

Феєричне відкриття нового маршруту

30 листопада поточного року (рівно через 8 місяців після відкриття першого екскурсійного маршруту «Таємниці підземного соляного світу» на руднику №1,3 ДП «Артемсіль») відбулася презентація вже другого туристичного об’єкта – «Феєрія солі».

В заході взяли участь керівники ДП «Артемсіль» на чолі з Вікторією Луценко, а також заступник голови Донецької облдержадміністрації Денис Клюшников, начальник головного управління національної поліції в Донецькій області Руслан Осипенко, голова Соледарської об’єднаної територіальної громади Євген Пластун, голова Бахмутської райради Світлана Кіщенко, керівники ООС та інші.

На презентації нової екскурсійної локації Вікторія Луценко подякувала всім, хто брав участь в створенні цього проєкта і приклав чимало зусиль. Вона також зазначила, що завдяки злагодженій роботі багатьох спеціалістів підприємства туристична сфера набуває все більшої популярності. І сьогодні те, про що мріялось роками, стало реаліями життя.

Символічно, що в рік свого 140-річчя «Артемсіль» розпочала роботу над новим перспективним напрямком своєї діяльності. Це не може не тішити колектив, адже соляники бажають своєму підприємству розвитку і процвітання. На честь відкриття «Феєрії солі» в урочистій обстановці було традиційно перерізано стрічку, і перші гості маршруту пройшлися його локаціями.

Досвідчений екскурсовод підприємства Борис Курганов розповів відвідувачам про те, як багато років тому народилася ідея почати розвивати туристичний напрямок. І лише при нинішньому керівництві від слів перейшли до реальних справ, і знайшли можливість не лише розпочати, але й майже завершити ці проєкти, одним з яких є «Феєрія солі».

Саме він відкриває величезні можливості звичайної солі як прекрасного матеріалу для втілення найоригінальніших мистецьких задумів. До уваги туристів тут представлені різні локації, які нікого не залишать байдужим.

На маршруті є великий за розміром соляний екран. На ньому туристи можуть побачити відеоролики про діяльність ДП «Артемсіль» та фільми іншої тематики. Унікальними можна вважати і представлені тут монокристали, один з яких важить понад шість тонн. Згодом він потрапить до книги рекордів України, бо таких природних утворень немає ніде більше в світі.

Створені місцевими майстрами Віктором Жуком та Петром Лук᾿яновим прекрасні соляні барельєфи та скульптури зачаровують своєю витонченістю та красою. Можна довго милуватися ніжно квітучими мальвами та високими осокорами, розглядати величезних волів та веселого чумака з люлькою. За легендою, для того, щоб залучити в своє життя щастя, треба потерти чобіток соляного гнома, або доторкнутися до одного з щупалець восьминога.

Кульмінацією підземного екскурсійного маршруту «Феєрія солі» є величезна зала. Завдяки світло-звуковим ефектам тут створено ілюзію перебування в морський безодні. Потрапляючи сюди, відвідувачі можуть спостерігати зображення пропливаючих морських істот: риб, китів, черепах.

Крім того, в соляній залі є сучасні артоб’єкти з різнокольоровим підсвітленням. Це оригінальні меблі (при бажанні, на них можна відпочити), світильники у вигляді сосудів та сяюча арка. А ще тут знаходиться скульптура стрункої дівчини, яку вже охрестили соляною русалкою.

На думку перших туристів, прекрасна атмосфера соляної зали дуже сприяє релаксу. Перебуваючи тут, хочеться поринути в приємні роздуми, спогади та медитації. Водночас, люди можуть покращити стан свого здоров’я, адже навіть 10-хвилинне перебування в соляній шахті дорівнює 2-х годинній прогулянці альпійськими лугами, де одне з найчистіших в Європі повітря.

По завершенню екскурсії наші гості, серед яких були представники ЗМІ, висловили вдячність за запрошення на цю подію і свої найприємніші враження. Трохи забігаючи наперед, зазначимо, що вже за кілька годин в пресі з’явилися їхні позитивні публікації. Крім відзнятого яскравого фото- та відеоматеріалу вони також не пропустили можливість особисто поспілкуватися з керівником ДП «Артемсіль» і отримати відповіді на свої питання.

В розмові з журналістами Вікторія Луценко зазначила, що вважає розвиток туристичної сфери дуже перспективним для підприємства, і «Феєрія солі» обов’язково стане черговим магнітом на туристичній карті Донеччини. До речі, ця локація є прекрасним майданчиком для проведення різних культурних заходів – кіносеансів, музичних концертів, театральних постанов, молодіжних фестивалів, дитячих свят та іншого. Тож, в рік свого ювілею наше підприємство продовжує успішно освоювати туристичну галузь і буде прагнути завоювати в ній беззастережне лідерство.

Щодо подальшого удосконалення та покращення існуючих екскурсійних маршрутів, то у соляників залишається чимало творчих ідей та задумів, які згодом обов’язково втіляться в життя.

Леся ПІДГАЙСЬКА.

 

 

Сайт газети "Соляник" ДП "Артемсіль". 

Адміністратор та контент-менеджер сайту Вікторія Губанова