Вітаміни – це дуже корисно!

У лютому серед жителів громади і робітників нашого підприємства спостерігається зростання захворюваності на простуду та вірусні інфекції. Пропонуємо читачам прості засоби, щоб покращити свій імунітет та згадати, в яких овочах та фруктах зараз зберігаються вітаміни.

У лимонах, апельсинах, мандаринах, грейпфрутах містяться вітаміни С, В2, В, А, Є, а також пектини, кислоти, мінеральні солі, ефірні олії та інші компоненти, що позитивно діють на організм людини. Тільки не можна їх їсти натще серце, щоб не на­шкодити шлунку.

У цибулі. Якщо хтось любить цей овоч сирим, будь ласка, з оселедцем або до м’яса – їжте, скільки хочете – це природний антибіотик! А якщо не дуже жалуєте його в такому вигляді, то маринуйте, запікайте, смажте – це теж корисно. Ріпчаста цибуля містить ефірні олії, вітаміни В1, В2, В6, Є та велику кількість вітаміну С.

У часнику. Часник містить такі вітаміни, як C, В1-B6, B9, а також корисні мікроелементи. Ефірна олія часнику – аліцин є потужним антиоксидантом. Одна чайна ложка давленого часнику змішана з чайною ложкою меду – відмінний антивірусний засіб.

У буряках. Столовий буряк належить до дуже корисних і смачних овочів. В його складі є фолієва кислота, вітаміни групи B, бета-каротин, вітамін С. А також мікроелементи: залізо, калій, магній, фосфор, натрій, цинк, бор і навіть йод. Салат з вареного буряка з часником або яйцем – класика кулінарії.

У моркві. Так, у моркві містяться вітаміни PP, A, B1, B2, B5, B6, B9, C, Є. Корейський салат або морква з яблуком та чорносливом, з коренем селери дуже смачні та порадують зимою веселим помаранчевим кольором.

У капусті. Капуста містить майже весь набір вітамінів, необхідний для нормальної життєдіяльності людини: провітамін А, вітаміни С, В1, В2, В3, В6, К та противиразковий вітамін U, який попереджає появу виразки шлунка та дванадцятипалої кишки. Салати зі свіжої, та квашеної капусти зберігають майже всі свої поживні та лікувальні властивості. Королева української кухні корисна у будь-якому вигляді: сира, варена, квашена тушкована або фарширована.

В яблуках містяться вітаміни A, С, В1, В2 та Є. У сукупності вони надають нам життєвих сил, допомагають справлятися зі стресовими ситуаціями, покращують роботу мозку та зміцнюють серцево-судинну систему.

В імбирі присутні вітаміни групи В (В1-В6, В9), вітаміни С, Є, К, його ефірні олії мають позитивний вплив на організм людини. Імбир – природний антибіотик та протигрибковий засіб. Коктейль імбиру з лимоном, медом та журавлиною – має відмінний протизастудний ефект.

У журавлині. Журавлиний морс з медом, мабуть, найсмачніші ліки, які можна приготувати самостійно. Велика кількість вітаміну С, що міститься в журавлині, не тільки допомагає зняти жар, а й бореться з вірусами, підіймає імунітет та зміцнює організм. З жиророзчинних вітамінів у журавлині присутні A, бета-каротин, Є і K. З водорозчинних – вітаміни C, B1, B2, B3, B4, B5, B6 та B9.

У обліписі. В ній є вітаміни А, С, В1-В3, В6, В9, Є. При цьому вітаміну С у ній набагато більше, ніж у цитрусових. Обліпиха – потужний природний антибіотик. Чай з обліпихою чудово допомагає при застуді та грипі. Ягоди обліпихи мають протизапальні та бактерицидні властивості та вважаються відмінним імуностимулятором. Завдяки цьому вірусне захворювання проходить швидше та без ускладнень.

У хроні. Корінь хрону містить велику кількість мінеральних солей: сірки, магнію, калію, фосфору, міді, кальцію, заліза, магнію. Ще в ньому є вітаміни B, та Є. Маринований або в аджиці, він не тільки зарядить організм вітамінами, але й допоможе позбутися застуди.