Народний депутат обіцяла допомогти соляникам

У минулий четвер, 9 липня в ДП «Артемсіль» відбулася зустріч адміністрації та профспілкового активу підприємства з народним депутатом України від партії «Слуга народу», членом Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Людмилою Буймістер.

Цей захід відбувся у ході робочої поїздки нардепа по Донецькій та Луганській областях. Оскільки в цей день в.о. директора підприємства Вадим Фіоктістов перебував у службовому відрядженні, на зустрічі був присутній його заступник Сергій Кубар, який і розповів редакції, про що саме йшла мова.

З перших хвилин зустрічі стало зрозуміло, що народний депутат переймається станом справ на нашому підприємстві. До речі, декілька місяців тому саме від неї надійшло два депутатських запити щодо надання фінансової документації відносно господарської та виробничої діяльності ДП «Артемсіль» за останні три роки. Великий перелік паперів, який спеціалісти різних служб підприємства оперативно підготували та відправили до Києва, депутат, судячи з усього, їх ретельно вивчила.

У ході невимушеного спілкування (без регламенту та порядку денного) обговорили питання приватизації ДП «Артемсіль». Депутат сказала, що розпорядження уряду Гончарука «Про передачу єдиних майнових комплексів державних підприємств до сфери правління Фонду державного майна», яке приймалося в останній день його прем’єрства, не має будь-яких наслідків. Навіть вона назвала це рішення нікчемним. Найближчим же часом буде складено новий перелік підприємств, які будуть запропоновані на продаж.

В продовження цієї теми Сергій Кубар зачитав листа від керівництва до профільного міністерства. В якому говориться, що ДП «Артемсіль» має стратегічне значення для економіки і безпеки держави і відповідає принаймні двом критеріям, щоб залишити його у державній власності. Перший критерій – це те, що наша продукція на ринках первинної реалізації солі складає 80 відсотків. А другий - підприємство і надалі залишається у Реєстрі великих платників податків на 2020 рік. Таким чином є усі передумови, щоб «Артемсіль» залишилася у переліку стратегічних підприємств.

У ході спілкування з соляниками депутат підтвердила, що добре володіє темою і обіцяла сприяти вирішенню важливих для соляників питань. А саме:

встановлення пільг на сплату залізничного тарифу за провезення готової соляної продукції;

відміну ставки, яка з 1 жовтня цього року зростає у 13 разів, за користування залізничними вагонами;

введення податкових пільг для стратегічних підприємств;

захист внутрішнього ринку від імпортної продукції.

Людмила Буймістер висловила думку, що підприємство недостатньо активно співпрацює з українськими морськими портами, через які можна було б налагодити постачання солі у країни Африки та Ближнього Сходу.

Окрім обговорення проблеми нових ринків збуту та реалізації солі, на зустрічі були висловлені критичні зауваження на адресу керівництва підприємства через скорочений режим роботи та зменшення заробітних плат. Це є об’єктивною реальністю, але заради справедливості зауважимо, що для покращення фінансового стану робітників з початку року виплачувалися матеріальні винагороди за рахунок  виплат «13 зарплати» та на оздоровлення. Між іншим, профактивісти висловили свої нарікання керівництву за неефективний менеджмент і запропонували надалі призначати на посаду очільника підприємства спеціалістів з числа досвідчених директорів рудників.

На це народний депутат відповіла, що за Законом діяльністю вітчизняних державних підприємств керують наглядові ради, які є, по суті, посередниками між міністерством та менеджерським складом. За законною процедурою саме наглядові ради призначають керівника підприємства. Вже наприкінці зустрічі, в бесіді з робітниками, вона відверто зізналася, що могла б спробували свої сили і певний досвід у роботі наглядової ради на нашому підприємстві.

Після обговорення деяких інших питань, більшість з яких була пов’язана з вирішенням технічних проблем (про які ми обов’язково докладніше розповімо вже у наступному номері газети) депутат прийняла запрошення з екскурсією відвідати шахтний комплекс підприємства. На гірничій ділянці нардеп була вперше, і, за її словами, масштаби соляних виробок склали на неї велике враження.

Прощаючись з соляниками, Людмила Буймістер пообіцяла пильно слідкувати за ситуацією на підприємстві і допомогти у вирішенні проблемних питань для збільшення обсягів виробництва та реалізації продукції нашого підприємства.

P.S. Після проведеної зустрічі керівництво ДП «Артемсіль» підготувало та направило народному депутату України Людмилі Буймістер листа, зміст якого ми публікуємо без скорочень.

Шановна Людмило Анатоліївно!

На зустрічі представників адміністрації підприємства та профспілкового активу, яка пройшла 09.07.2020 під Вашим головуванням, пройшло обговорення проблемних питань підприємства. В процесі обговорення учасники зверталися з проханням вирішення питань, які суттєво впливають на роботу підприємства, в тому числі таких як:

– неодноразове підвищення вартості перевезення з боку АТ «Укрзалізниця» в період 2017-2019 років, що негативно вплинуло на рентабельність продукції при відвантаженні на експорт;

– податкове навантаження на ДП «Артемсіль», що з урахуванням негативних факторів в економіці, з якими стикнулася наша країна, фактично не залишає обігових коштів та коштів для капітальних інвестиції на підприємстві;

– постачання на територію України солі білоруських та турецьких виробників за демпінговими цінами, що зменшує обсяги споживання солі виробництва ДП «Артемсіль».

 Перелічені фактори значно впливають на обсяги відвантаження продукції, від чого залежать обсяги завантаження виробничих одиниць – рудників, режим роботи підприємства та, відповідно, на рівень заробітньої плати працівників.

У зв’язку із вищезазначеним просимо Вас сприяти вирішенню наступних питань:

1) Повернути вартість перевезення солі (код ЕТСНВ 531) та концентрату мінерального «Галіт» (код ЕТСНВ 242128) у вагонах власності АТ «Укрзалізниця» до рівня, який діяв станом на 01.01.2019, що забезпечить зниження вартості перевезення в країни Європи в середньому на 13%;

2) Не застосовувати ставку за користування вагонами власності  АТ «Укрзалізниця» під час виконання вантажних операцій з 01.10.2020, яка в 13 разів вища за діючу на даний час;

3) Надання податкових пільг для підприємства, яке має для держави стратегічне значення, а саме, зменшення відсотку з 80% до 50% нарахування частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями до Державного бюджету, та, по можливості, надання пільги при нарахуванні рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин;

4) Введення на законодавчому рівні обмежувальних заходів на імпорт солі в Україну для захисту вітчизняного ринку.

Перший заступник директора С. Кубар.