Яскраве сяйво феєрверку – на честь соляників!

Минулої суботи, 28 серпня, соляники масштабно відзначили своє професійне свято – День шахтаря. Цьогоріч воно співпало з ще однією визначною датою – 140-річним ювілеєм ДП «Артемсіль».

Адміністрація підприємства на чолі з керівником Вікторією Луценко та первинна профспілкова організація з її очільником Андрієм Поповим приклали чимало зусиль для того, щоб це найулюбленіше свято стало приємним подарунком для всіх робітників підземних горизонтів і поверхневих комплексів нашого підприємства та членів їхніх родин.

За день до свята в міському парку та в сквері біля пам’ятника Карпинського розмістили оновлені банери з зображенням трудових колективів усіх рудників та структурних підрозділів «Артемсолі». Також стенди були присвячені найкращим в професії робітникам, ветеранам соляного виробництва, видатним спортсменам підприємства, зірковим гостям та знаковим історичним подіям в житті ДП «Артемсіль».

Напередодні урочистостей місто прикрасили яскраві афіші зі світлинами запрошених зірок української естради. В АПК рудників та управління на честь ювілею встановили оригінальні інсталяції з повітряних синьо-білих куль. Своїм привабливим видом ці об’єкти відразу ж привернули увагу робітників підприємства і стали фоном для красивих фотозйомок.

На стадіоні «Соляник» встановили декілька фотозон, які протягом Дня шахтаря користувалися популярністю. Всі ці об’єкти, а також інші святкові атрибути створили невимушену теплу атмосферу. Адже ювілей підприємства стосується всіх соляників.

Традиційно, з ранку в цей день в міському парку розпочалося цікаве дійство для малечі. Його підготували робітники Соледарського комунального закладу «Міський заклад культури та народної творчості». Розважальна програма у стилі найулюбленіших солодощів «Шоколадна фабрика» потішила наймолодших гостей Дня шахтаря.

Всім дуже сподобалися різноманітні локації: майстер-класи з виготовлення саморобок, створення шовкографічних зображень на екосумках, розпис аквагримом, запуск мильних бульбашок, весела дискотека. Також у дітей була можливість позмагатися в дартс і зіграти партію в шашки великими фігурами, порибалити в маленькому басейні та інше. Як завжди на переможців змагань чекали призи.

А неподалік ігрових майданчиків на сцені літньої естради своє виконавче мистецтво глядачам дарували дитячі колективи художньої самодіяльності. Протягом усієї програми малечу розважали костюмовані герої, які грали з ними в ігри, проводили різні конкурси, розваги та змагання.

На цьому ж дитячому святі відбулося нагородження учасників конкурсу лайфхаків «Сіль – магічна чарівниця, в господарстві помічниця», який проводив відділ комунікацій ДП «Артемсіль». В урочистій обстановці їм вручили подарунки – смаколики та сувенірну продукцію «Артемсолі».

У ході проведення Дня шахтаря всі бажаючі мали можливість отримати в подарунок прапорці і повітряні кульки з символікою підприємства. Їх безкоштовно роздавали наші привітні волонтери – молоді хлопці та дівчата з числа робітників рудників.

Справжньою родзинкою масового гуляння стала поява ростової ляльки у вигляді оптично сортованої пачки солі. Своїми жартівливими рухами, теплими обіймами та дружніми рукостисканнями «жива» пачка викликала в людей посмішки. Серед дорослих і малих знайшлося чимало бажаючих сфотографуватися з нею. І наша доброзичлива лялька нікому в цьому не відмовила.

У другій половині дня в парку та на стадіоні розпочалася жвава торгівля. Відвідувачі Дня шахтаря могли розміститися в тіньочку за столиками імпровізованих кафе, спробувати ароматного шашлику, покуштувати рум’яну випічку та випити охолоджувальних напоїв. До речі, погода цього дня була не такою спекотною, як зазвичай буває в останні дні літа, а навпаки сприятливою для комфортного проведення масових заходів на свіжому повітрі.

Прекрасним початком офіційної частини програми став виступ військового оркестру 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс», який з перших же нот задав веселий настрій всьому подальшому дійству. Концерт військових музик з виконанням популярних мелодій минулих років та сучасних пісень в оригінальних обробках сподобався всім глядачам, хто до того часу вже зібрався на стадіоні «Соляник».

Далі, в офіційній частині святкового заходу відбулося урочисте привітання соляників від високопосадовців, що відвідали наш ювілей. З теплими словами поздоровлень до колективу «Артемсолі» звернувся перший заступник міністра економіки України Володимир Гринюк. За сумлінну працю та з нагоди Дня шахтаря він оголосив Подяку від імені Першого віце-прем᾿єр-міністра України Олексія Любченка кращім в професії робітникам ДП «Артемсіль».

Голова Донецької обласної державної адміністрації, керівник військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко побажав соляникам подальших звершень, а також миру і процвітання. За багаторічну працю, професіоналізм, наполегливість у досягненні поставлених цілей, великий вклад в економіку міста, регіону, всієї країни він вручив Почесні грамоти і оголосив Подяку соляникам, які добре зарекомендували себе в професії.

На честь Дня шахтаря Почесними грамотами соляників нагородила голова Бахмутської районної ради Світлана Кіщенко. Вона щиро поздоровила колектив «Артемсолі» з 140-річним ювілеєм і побажала підприємству подальшого розвитку і стабільності на користь нашій рідній країні.

Присутній на святі голова Бахмутської районної державної адміністрації Олексій Рослов приєднався до поздоровлень і зазначив, що пишається тим, що в нашому районі є таке унікальне підприємство, як «Артемсіль». Соляникам він побажав сталого розвитку та здійснення всіх сміливих задумів. На святі відбулося нагородження найкращих робітників Почесними грамотами Бахмутської райдержадміністрації.

На честь Дня шахтаря та з нагоди 140-річчя ДП «Артемсіль» за високий професіоналізм, багаторічну сумлінну плідну працю, вагомий внесок у соціально-економічний, науково-технічний розвиток регіону, активну громадянську позицію Почесною грамотою було нагороджено керівника ДП «Артемсіль» Вікторію Луценко.

З теплими словами привітань до колективу ДП «Артемсіль» звернувся голова Соледарської міської об’єднаної територіальної громади Євген Пластун. Голова громади висловив надію, що 140 років – це лише початок успішного шляху підприємства, на якому буде ще багато великих здобутків та впевнених перемог. В урочистій обстановці Є. Пластун нагородив грамотами та оголосив Подяку високопрофесійним працівникам за старанність та якісну роботу.

Звертаючись до усіх гостей свята, керівник ДП «Артемсіль» Вікторія Луценко щиро привітала соляників з професійним днем. Вона підкреслила, що рада бути причетною до історії підприємства. Але історію творять звичайні люди і саме вони є серцем «Артемсолі». У свій ювілейний рік соляники досягли чималих успіхів. Перш за все, це виробничі показники видобутку продукції, які вищі за минулорічні; здійснення давніх планів щодо початку туристичної діяльності; продовження розбудови соціально відповідального бізнесу.

Що стосується останнього напрямку, то Вікторія Іванівна зазначила, що з вересня цього року, рішенням адміністрації підприємства всі посадові оклади та тарифні ставки робітників підвищуються на десять відсотків. Цю приємну для всіх новину на трибунах сприйняли дружніми оплесками. В свою чергу, покращення матеріального стану працівників свідчить про стабільність роботи підприємства і ефективність багатьох прийнятих рішень.

Вручення почесних нагород, подарунків, ювілейних медалей, квіткових композицій перемежалося з видовищними виступами артистів Бахмутського та Соледарського міських центрів культури. Саме вони своїми талановитими виступами подарували глядачам гарний святковий настрій. А яскраві сценічні костюми, світло-звукові ефекти зробили це дійство дуже видовищним.

З нагоди Дня шахтаря своє мистецтво гостям подарували такі вокальні і танцювальні колективи, як зразкова студія сучасної хореографії «Арт Лайф», зразковий аматорський колектив ансамбль спортивного танцю «Алегро», народний шоу-балет «Ліцей», вокальний ретро-гурт «Сувенір», вокалісти Валентина Качура, Дмитро Бронь, Регіна Сельонова та інші.

А коли настав теплий серпневий вечір, на велику сцену вийшли довгоочікувані гості – популярний український гурт «НеАнгели». З перших же хвилин концерту співачки заволоділи серцями глядачів, яких на той час на стадіоні зібралося вже декілька тисяч. Як стало відомо, Слава і Вікторія – чарівні дівчата з прекрасними голосами та сильними характерами, незабаром розпочинають свої сольні кар’єри поза проектом. До цього, гурт проіснував 15 років в одному і тому ж складі. Водночас своїм прихильникам «НеАнгели» назавжди залишають прекрасні музичні композиції, які в цей святковий день і пролунали зі сцени. Стадіон тепло приймав співачок і по завершенні виступу неохоче відпустив їх зі сцени.

А наступним зірковим учасником свята став легендарний гурт «Ляпіс * 98». Під радісний гуркіт тисяч фанів їхній незмінний харизматичний лідер Сергій Михалок від душі привітав соляників з Днем шахтаря. В цей святковий вечір на стадіоні пролунали майже всі їхні народні хіти, слова яких знає кожен з нас. Впродовж концерту більшість глядачів з радістю підспівувала головному «Ляпісу» і весело танцювала під його пісні. Адже стояти на місці під таку запальну музику було неможливо.

Своєю невимушеною манерою спілкування з величезною аудиторією Сергій Михалок відразу ж завоював симпатії соледарців і гостей свята. Глядачі оцінили неперевершене почуття гумору артиста та його самоіронію. А Сергій тим часом невпинно рухався по сцені, декламував свої вірші, примушуючи публіку сміятися до сліз. Тож виступ гурту пройшов, як то кажуть, на одному подиху, і у «Ляпіс * 98», безумовно, зявилося ще більше фанатів з числа наших земляків.

Яскравим завершенням цього святкового дня став чудовий феєрверк, який запалив темне нічне небо Соледару. Протягом декількох хвилин глядачі з захопленням спостерігали за спалахами різнокольорових вогнів, які складалися в візерунки і створили неймовірну атмосферу.

По завершенню всіх святкових заходів великий людський потік буквально виплеснувся зі стадіону на ошатні алеї парку та освітлені вулиці міста. І ще довго навкруги було чути веселий гомін, сміх, гучні поздоровлення та привітання.

В цей день порядок на стадіоні «Соляник» та в міському парку відпочинку забезпечували соледарські і бахмутські поліціянти та працівники служби охорони ДП «Артемсіль». І, оскільки, масові заходи пройшли без будь-яких ексцесів, зі своїм завданням вони впоралися дуже добре.

Вже наступного ранку в неділю, 29 серпня, на стадіоні відбулися спортивні заходи. Соляники зустрілися на футбольному матчі зі своїми суперниками, зіграли партії в пляжний волейбол. А у перервах між іграми любителі спорту позмагалися з перетягування канату, армрестлінгу, гирьового спорту. Переможці отримали цінні подарунки.

Святкові дні завершилися і залишили по собі приємні враження, а також незабутні спогади і теплі відчуття. За їхню підготовку та успішне проведення соляники висловили подяку адміністрації підприємства та керівництву первинної профспілкової організації, а також усім, хто був причетним до проведення цих урочистостей з нагоди професійного свята шахтарів та ювілею підприємства.

Олеся ГУБСЬКА.