Профспілка ДП «Артемсіль» прийняла участь у віче

За кілька днів до Нового року український уряд вніс на розгляд парламенту проєкт Закону України «Про працю». Адже потреба у змінах назріла вже давно, бо чинне законодавство приймали ще за радянські часи.

Нагадаємо, що до розробки нового документа урядовці не залучили представників професійних спілок України, у яких був свій альтернативний законопроєкт. І це викликало у людей справедливе обурення. А після того, як обговорення зареєстрованого у Верховній Раді України проєкту Закону України «Про працю» набуло резонансу у суспільстві, спільний представницький орган об’єднань профспілок України зібрав у Києві всеукраїнське віче під гаслом: «Ні – трудовому рабству!». На нього було запрошено усі профспілкові організації країни, включно з ППО ДП «Артемсіль».

Вже після повернення з Києва голова первинної проф­спілкової організації підприємства Андрій Попов та лідери рудничних профспілкових комітетів докладно розповіли, про що саме йшлося на всеукраїнському віче. Для цього вони зібрали засідання профкомів і розповіли, чому окремі пункти проєкту Закону України «Про працю» викликають у профспілок певну стурбованість.

Але почнемо з того, з чим згодні усі сторони. Це гостра потреба змінити чинне законодавство про трудові відносини. Адже Кодекс законів України про працю, за яким і досі живе наше суспільство, починаючи з 1971 року, давно застарів. Новий закон треба розробляти й приймати, але з урахуванням інтересів усіх сторін. Для цього на віче було проведено обговорення нового законопроєкту й акцентована увага на тих пунктах, які, на думку профспілок, порушують трудові та соціальні гарантії.

Так, скасовуються державна гарантія мінімальної заробітної плати на рівні, не нижчому за прожитковий мінімум та індексація заробітних плат. На роботах із важкими, шкідливими та небезпечними умовами праці підвищений розмір заробітної плати пропонується обмежити 4 відсотками. Нагадаємо, що на сьогодні її розмір встановлюється за результатами атестації на рівні від 4 до 24 відсотків. Також скасовуються додаткові відпустки: за роботу з важкими та шкідливими умовами праці, за особливі умови праці, додаткова відпустка на 10 днів матерям, які мають дітей до 15 років.

Пропонується скоротити щотижневий безперервний відпочинок до 24 годин (зараз 42 години). Тобто у робітника може бути один законний вихідний день замість двох. Знято обмеження понаднормових робіт (зараз 120 годин на рік), тобто за умовами трудового договору робітник може працювати скільки завгодно. І за підрахунком профспілок, платити за такі роботи будуть у 5 разів менше.

Скасовано заборону залучати до роботи в нічний час жінок з дітьми віком до 3-х років. Повністю скасовується захист працівників з інвалідністю. Попри те, що новим законом вводиться норма захисту від психологічного насильства та мобінгу (цькування) працівника, водночас надається виключне право роботодавцеві на безпідставні та немотивовані звільнення (ст.35). Вивчивши цю статтю, можна дійти висновку, що роботодавець зможе звільнити працівника «за втрату довіри» без жодних обґрунтувань. Також у законопроєкті відсутня заборона на звільнення одиноких жінок з дітьми віком до 14 років, або з дитиною, яка має інвалідність. Працівника можна буде звільнити в період тимчасової непрацездатності.

Окреме занепокоєння у профспілок викликають різні види трудових договорів. Це:

– строкові;

– короткострокові;

– сезонні;

– з нефіксованим робочим часом;

– учнівські;

– трудові договори з домашнім працівником.

При цьому безстрокові договори, які на сьогодні є найпоширенішими і найкращими для працівників, залишаються. Але дуже швидко вони можуть бути витіснені строковими та іншими, бо недобросовісний бізнес не упустить такої можливості. А оскільки строковий трудовий договір може встановлюватися масово і без обмежень, усі працівники потраплятимуть на гачок невизначеного майбутнього та роботи, обмеженої в часі. За трудовим договором з нефіксованим робочим часом роботодавець не повинен надавати працівнику відпустку, сплачувати лікарняний та вносити єдиний соціальний внесок і податки.

У проєкті закону зовсім не згадуються профспілки. Тому вони вже не зможуть блокувати незаконне звільнення працівників з будь-яких підстав. Також профспілки втрачають право на поширення інформації, запитування відомостей про залишки коштів на рахунках і право на приміщення.

З урахуванням усього вищезгаданого, учасники віче, яких було понад тисяча, дійшли висновку, що проєкт Закону України «Про працю» не відповідає задекларованій меті, а саме, створенню умов для легкого працевлаштування, комфортній праці та збільшенню доходів працівників. Прийняття проєкту закону буде мати катастрофічні наслідки для працівників та української економіки. Закон не сприяє поверненню з-за кордону співвітчизників, а навпаки посилює трудову міграцію, особливо серед молоді. «Ліберальна трудова реформа» Кабміну – це ліквідація трудових прав українців, розвал збалансованої системи законодавчих прав і гарантій, ігнорування норм Конституції України, європейського і світового міжнародного права.

Наприкінці заходу його учасники у письмовій формі визначили свої вимоги. В документі йшлося про таке: відкликати з Верховної Ради України проєкт закону України «Про працю» (№2708). Розпочати роботу над проєктом Трудового кодексу України спільно з всеукраїнськими репрезентативними об’єднаннями профспілок і об’єднаннями роботодавців у повній відповідності до Конституції України, конвенцій МОП та за участю кваліфікованих експертів міжнародної організації праці.

У той же день ці вимоги учасники віче передали особисто керівнику офісу Президента України Андрію Богдану. А вже сьогодні, 30 січня, представники первинної проф­спілкової організації ДП «Артемсіль» разом з іншими проф­спілковими організаціями Донбасу, у Краматорську взяли участь у обласному мітингу. Його мета – зняти законопроєкти №2708 та №2681 з розгляду Верховної Ради до їх остаточного перегляду.

Олеся ГУБСЬКА.