Такі вони, осінні будні соляників

При підготовці постійної рубрики про виробничі новини, співробітники відділу комунікацій та зв’язків з громадськістю відвідали рудник №4 і поспілкувалися з його директором Андрієм Волошиним.

 

 За словами першого керівника цієї виробничої одиниці, напередодні зими рудник відвантажує сіль дорожнім та комунальним організаціям, а також ТОВ «КАРПАТ-НАФТОХІМ». Що стосується останнього, то з цим українським виробником нафтохімічної продукції, ДП «Артемсіль» пов’язує багаторічна плідна співпраця. На сьогодні саме жвавий попит на сіль мелену навалом, що відвантажується вищезгаданому підприємству у мінераловозах, додає ритмічності роботі виробничій одиниці.

Також рудник реалізує сіль, затарену в МКР, яка відвантажується у Румунію та Польщу. Є попит і на солебрикети, які виготовляються для тваринництва. Сіль оптично сортована стабільно відправляється на реалізацію у торговельну мережу супермаркетів «АТБ». До речі, коли змінилися умови транспортування цієї продукції залізницею, і соляники стали відвантажувати її у критих вагонах на піддонах у два яруси, вона стала набагато краще зберігатися в дорозі. Вже відправлено першу партію до Білорусі та планується відправлення до Литви. Таким чином, ДП «Артемсіль» прагне увійти на ринки країн Балтії з цією високоякісною продукцією.

Окрім виробничої діяльності, на руднику проводяться планові ремонти будівель та споруд. Продовжується ремонт надшахтної будівлі ствола №4. Силами робітників РБУ та будівельного цеху оновлюються приміщення відділення з розфасування та дільниці брикетування солі, слюсарних майстерень дільниці з помелу, переробки та навантаження солі, будівля підстанції.

На руднику №4, як і на всіх виробничих одиницях ДП «Артемсіль», впроваджено програму енергозбереження. В ході її виконання суворо контролюється використання енергоресурсів. Режиму енергоефективності сприяє встановлена тогоріч підземна система вентиляції гірничих виробіток «Вентурі», яка допомагає значно заощаджувати кошти. Важливо й те, що зараз котельні усіх рудників, у тому числі й рудника №4, почали працювати в режимі енергозбереження, що впливає на собівартість продукції. На котельні вчасно проводяться регламентні роботи, які забезпечують додержання екологічних норм та вплив на довкілля в межах існуючих дозволів.

У ході розмови директор рудника зазначив, що в цьому місяці остаточно узгоджено штатний розклад. Після того, як нещодавно вийшло на пенсію декілька ветеранів, їх місця зайняли робітники, які раніше працювали у відділі економічної безпеки підприємства.

12 листопада на технічній нараді в ДП «Артемсіль» було розглянуто та узгоджено Програму розвитку гірничих робіт. Вона сприятиме стабільній роботі підприємства, в тому числі й рудника №4.

Виходячи на фінішну пряму 2019-го року, колектив рудника налаштований досягти якомога кращого результату щодо збільшення обсягів виробництва та покращення якості продукції. Як приклад, Андрій Анатолійович сказав, що, розширюючи асортимент продукції, рудник має технічну можливість виготовляти оптично сортовану сіль не лише у картонній упаковці, але й у полипропиленових баночках. Звичайно, якщо на те буде споживчий попит.

Олеся ГУБСЬКА.