Вікторія Луценко запропонувала план дій

У четвер, 29 жовтня в ДП «Артемсіль» відбулося розширене засідання профспілкового комітету за участю голови ППО Андрія Попова, голів профкомів виробничих одиниць, членів профспілки. На засідання також було запрошено новопризначеного в.о. директора підприємства Вікторію Луценко.

Розпочинаючи засідання, голова ППО Андрій Попов назвав мету його проведення як обговорення ситуації на підприємстві після зміни керівництва, налагодження діалогу між профспілкою та адміністрацією. Так би мовити, звіряння годинників для подальшої співпраці.

У ході відкритого діалогу нова очільниця висловила свій погляд на вирішення багатьох проблем та окреслила головні завдання щодо покращення роботи підприємства і зростання його прибутковості. Своє спілкування з представниками трудового колективу вона розпочала словами: «Разом з вами я хотіла б провести зміни, які будуть на користь людям і виробництву».

Вікторія Луценко підтримує збереження державної форми власності нашого підприємства. До речі, на рівні міністерств приватизація держпідприємств зараз не розглядається. Розпорядженням Кабміну від 21 жовтня 2020 року №1329-р ДП «Артемсіль» виключено зі списку об’єктів великої приватизації державної власності.

В.І. Луценко запевнила, що на посаді першого керівника підприємства її дії, перш за все, будуть спрямовані на розвиток виробництва і покращення матеріального становища робітників через забезпечення їх роботою. Введення нової структури, яку вже затвердило профільне міністерство, допоможе скоротити витрати на апарат управління.

Зараз вносяться корективи в фінплан на 2021 рік, зокрема в напрямку отримання капітальних інвестицій на модернізацію виробництва. Розглядається питання придбання нових виробничих ліній, в замість застарілого обладнання. При цьому В. Луценко вважає не на часі розпочинати будівництво солевиварювального заводу, оскільки створення цього об’єкту потребує кредитування. А нинішній фінансовий стан підприємства не дозволяє реалізувати проєкт будівництва за рахунок власних коштів. При цьому інших джерел капітальних інвестицій на даний час не існує. Тому це питання потрібно відтермінувати та повернутися до його розгляду при найбільш сприятливих фінансово-економічних показниках підприємства. До того ж, у зв’язку зі змінами світової економіки, треба провести всебічні дослідження ринку з приводу сучасних потреб у продукції, яку буде виготовляти завод. До речі, до профільного міністерства вже спрямовано листа з цього питання.

Водночас у нинішніх умовах очікувати на швидкі зміни, тобто якесь економічне диво, не варто. Зараз головне вибрати правильний напрям і рушити їм, а результати будуть у довгостроковій перспективі. Сьогодні вже замало отримувати прибуток лише завдяки продажу солі. Треба вести пошук нових напрямків діяльності. Наприклад, створювати туристичні маршрути.

Людям треба міняти свою філософію. Відходити від позиції, що підприємство тобі завжди винне, до сучасного розуміння, що кожен може покращити роботу «Артемсолі». Вкрай важливо, щоб у процесі пошуку нових ідей брали участь і доклали своїх зусиль якомога більше соляників. Тобто усі члени трудового колективу можуть вносити пропозиції щодо покращення роботи підприємства у різних сферах. Адміністрацією розглядається декілька варіантів, яким саме чином будуть прийматися ці пропозиції. Можливо через електронну пошту, телеграм-канал, вайбер-групу, скриньку або інше.

Вікторія Луценко зауважила, що в нинішній складний період підприємство увійшло неадаптованим. Ще з 2014 року, коли розпочався озброєний конфлікт, сталася втрата російського ринку, відбувся спад української економіки, ми не змогли вчасно переорієнтуватися. За ці роки виникло багато проблем і вони продовжують накопичуватися. Тому сьогодні ми змушені доганяти, а не випереджати, або хоча б іти врівень з тими викликами, які обумовлені часом. Але прийняти ці виклики ми взмозі.

Новопризначений в.о. директора відповіла на запитання членів профкому. Щодо роботи дилерської системи, то її ліквідація (як дехто пропанує) приведе до значного зниження обсягів реалізації упакованої продукції. Без підтримки дилерів ми будемо продавати лише сіль навалом. Інше питання, що цю систему треба вдосконалювати, а не руйнувати.

Буде продовжувати свою роботу торговельний центр «Україна» разом з рудничними філіями. Зараз складено договори на поставку продукції. В діяльність бартерного треба вдихнути нове життя, адже торгівля повинна приносити підприємству прибуток.

Вікторія Луценко не підтримує ідею створення за кордоном представництв нашого підприємства, і в новій структурі ДП «Артемсіль» їх непередбачено. Щодо асоціації «Укрсіль», то співпраця з нею не дає «Артемсолі» очікуваних результатів і допомоги у вирішенні багатьох проблем. Тому будуть вжиті кроки по виходу з неї, з подальшим припиненням її фінансування.

На завершення свого виступу в.о. директора сказала: «Мене не лякають великі витрати, мене лякають низькі прибутки». Також вона висловила надію, що за підтримки трудового колективу нинішня команда зможе провести усі зміни, які зараз вкрай необхідні виробництву.

Олеся ГУБСЬКА.