2020 рік завершився. Аналізуємо його результати

Неймовірно складний і насичений багатьма різними, під час драматичними подіями, 2020-й рік завершився. І сьогодні є нагода підбити його підсумки.

За інформацією спеціалістів планово-економічного відділу ДП «Артемсіль», обсяг річного видобутку солі був на рівні 1 177,2 тисячі тонн.

Протягом року на роботу колективу соляників значно впливала безліч негативних факторів, про які ми неодноразово інформували наших читачів. Найголовнішими з них були: спад української та світової економік, ріст конкуренції, зменшення промислового виробництва, ріст тарифів на перевезення продукції залізницею. У результаті цього ДП «Артемсіль» не досягло запланованих показників. Збільшити випуск соляної продукції підприємству вдалося лише в останні два місяці року: у листопаді та грудні.

Водночас обсяги виробництва солі з окремих видів асортименту вдалося зберегти на тому ж самому рівні, і навіть збільшити. Так, солі фасованої за рік було вироблено 186,4 тисячі тонн (103,7% – до аналогічного періоду 2019 року), соляних блоків – 3,4 тисячі тонн (117,2%). Виробництво солі меленої без добавок навалом склало 434 тисячі тонн (86,4%), йодованої солі – 53,2 тисячі тонн (93,5%), соляних брикетів – 11,2 тисячі тонн (93,3%), солі зернової крупністю 4 або 5 – 15,4 тисячі тонн (98,7%). У 2020 році солі з протизлежувальною добавкою навалом відвантажено споживачам 328,2 тисячі тонн (32,5% – до такого ж періоду 2019 року), солі, затареної в мішки – 147,6 тисячі тонн (72,4%), солі в МКР – 51 тисячу тонн (66,8%).

У минулому році ДП «Артемсіль» постачало сіль у 15 країн світу, серед яких країни Закавказзя, Балтії, східної та центральної Європи. У грудні минулого року підприємство відправило партію продукції навіть до Канади.Крім того, у 2020 році збільшився експорт солі до Вірменії, Литви, Словаччини, Естонії та Австрії. При цьому 70% соляної продукції підприємство відправило на внутрішній ринок.

Щодо початку нового трудового року, то його соляники розпочинають з певними надіями. Прихід сніжної та морозної зимової погоди сприяє пожвавленню попиту на сіль технічного призначення. Крім того, підприємство вступило в 2021 рік з узгодженим фінансовим планом, згідно якому буде розбудовувати свою виробничу стратегію. Тож у «Артемсолі» є всі умови для подальшої успішної фінансово-економічної діяльності.

«Ми розпочали програму оздоровлення підприємства, якою передбачено комплекс оперативних заходів щодо підвищення ефективності виробництва і соціальної підтримки робітників. Так, у 2021 році ми плануємо збільшити інвестиції в оновлення і модернізацію виробництва до 250 мільйонів гривень, в той час, як у 2020 році обсяг капітальних інвестицій склав лише 66 мільйонів гривень», – зазначила керівник ДП «Артемсіль» Вікторія ЛУЦЕНКО.

Олеся ГУБСЬКА.