Соляники завершують трудовий рік

Завершується 2021 рік, який для ДП «Артемсіль» ознаменувався 140-річним ювілеєм і низкою визначних подій в житті підприємства. Пройшло вже 11 місяців, за результатом яких можна підбити підсумок виробничої діяльності.

З січня по листопад рудниками було видобуто 1661,4 тисячі тонн солі, що складає 161,5% – до аналогічного показника 2020 року. Завдяки чималим зусиллям керівництва «Артемсолі» та самих робітників за цей період було видобуто на 632,9 тисячі тонн солі більше, ніж торік.

Щодо асортименту продукції, то солі меленої без добавок насипом було реалізовано 487,8 тисячі тонн, що на 100,5 тисячі тонн більше, ніж за такий же період 2020 року. Солі з протизлежувальною добавкою насипом – 808,2 тисячі тонн (на 535,7 тисячі тонн більше).

Солі фасованої в пачки було відвантажено споживачам 160,2 тисячі тонн (94,8% – до рівня 11 місяців 2021 року). Солі, затареної в мішки, – 128,6 тисячі тонн (98,4%). Солі, затареної в МКР, – 49,3 тисячі тонн (120,7%). Соляних блоків – 9,3 тисячі тонн (93,2%). Соляних блоків – 74,1 тисячі тонн (113,6%). Йодованої солі – 42 тисячі тонн (86,9%).

Для отримання найкращого результату, збільшення своєї прибутковості підприємство намагається розширити обсяги експортних поставок. Зробити це стає дедалі складніше, оскільки існує велика конкурентна боротьба серед європейських виробників.

 Водночас недавнє підвищення «Укрзалізницею» вартості перевезень робить постачання солі на експорт збитковим. У пошуках виходу з цієї складної ситуації підняти ціну на сіль підприємство не може, бо вона буде вищою, ніж у наших конкурентів з Білорусі, Румунії, Туреччини, Польщі. До речі, вищезазначені країни мають можливість зберегти ціну на сіль низькою, оскільки вартість перевезення у них не змінюється роками.

З жовтня до низки негараздів доєдналася ще й гостра нестача критих вагонів для транспортування солі до Грузії, Вірменії, Азербайджану, країн Балтії, Білорусі. Це стало ще однією значною перешкодою в роботі підприємства. У пошуках виходу з даної ситуації керівництво ДП «Артемсіль» почало звертатися до різних державних інстанцій, від яких залежить вирішення цих проблем.

Але, незважаючи на всі складнощі, соляники не втрачають надії, що нинішній трудовий рік буде ефективнішим за попередній, і колективу вдасться виконати намічені планові завдання.

Олеся ГУБСЬКА.