19квітня2024

Соляник

Збільшити привабливість туристичного маршруту

На минулому тижні у соляних виробітках, по яким пролягає туристичний маршрут, було проведено виїзну нараду.

 

В ній взяли участь головний інженер ДП «Артемсіль» Сергій Кубарь, головний інженер рудника №1,3 Михайло Єфимович, начальник дільниці гірничих робіт цієї виробничої одиниці Сергій Кравченко, інженер відділу комунікацій та зв’язків з громадськістю Володимир Захаренко, начальник проектно-конструкторського відділу Микола Чаплик, інженер-конструктор проектно-конструкторського відділу Олександр Чумаченко та інші.

В ході робочої поїздки спеціалісти побували на об’єкті і на місці обговорили найближчі перспективи і можливості щодо проведення робіт по створенню туристичного маршруту в гірничих виробітках рудника №1,3 (відділення №3 камера №40).

 Ні в кого не виникає сумніву стосовно того, що цей об’єкт треба поступово розвивати. Адже тільки за останні пів року тут було успішно проведено два культурних заходи – Оперу Вітторія і Джаз-фест. Але яким саме чином зробити цей об’єкт найбільш привабливим для відвідувачів – про це ще досі точаться дискусії.

 Оглянувши підземні галереї, інженер відділу К та ЗГ Володимир Захаренко звернув увагу на незадовільний стан підлоги (нерівну поверхню) навколостовбурового двору та запропонував залити її бетоном і пофарбувати. Спеціалістами було запропоновано декілька варіантів, як вирівняти, зачистити і, таким чином, значно покращити підлогу, зробивши її безпечною та естетично привабливою.

Від інженера-конструктора Олександра Чумаченка надійшла пропозиція виконати оглядовий майданчик над входом в камеру №40 у два яруси заввишки по чотири метри кожен з похилими сходами на перший поверх та подвійним маршем між ярусами. Якщо ця ідея буде втілена, то конструкція стане улюбленим місцем для цікавих фото. А під час проведення заходів з неї буде добре спостерігати за дійством на сцені. Безумовно, вона повинна стати прикрасою соляної зали. На сьогодні опрацьовуються ескізні варіанти цієї конструкції.

При обговоренні будівництва оглядового майданчику спеціалісти порушили декілька важливих технічних питань, пов’язаних з безпекою. Обговорили й особливості освітлення маршруту і можливість створення штучного озерця з імітацією водоспаду та інше.

 Про те, що соляні шахти, як туристичний об’єкт Донеччини, викликають жвавий інтерес у багатьох людей і не тільки з нашого регіону, свідчить і той факт, що на цьому тижні до керівництва ДП «Артемсіль» звернулися представники управління культури і туризму Донецької обласної державної адміністрації. Вони попросили дозволу на відвідування соляної шахти представниками експертної групи у вересні поточного року. До складу групи увійдуть спеціалісти управління культури і туризму Донецької ОДА, журналісти, туроператори, а також підприємці у сфері туризму. Можливо, їх думки стосовно того, як саме облаштувати цей туристичний об’єкт, будуть для нас дуже корисними.

Леся ПІДГАЙСЬКА.

 

Сайт газети "Соляник" ДП "Артемсіль". 

Адміністратор та контент-менеджер сайту Вікторія Губанова