19квітня2024

Соляник

У чому полягає користь йодованої солі для здоров’я?

Наприкінці жовтня у всьому світі відзначили день боротьби з йододефіцитом. Ця проблема є глобальною для населення всіх континентів. Всесвітня Організація Охорони Здоров’я розглядає його як одне з найбільш поширених у всьому світі захворювань неінфекційного характеру.

Йод необхідний людині протягом усього життя, а його нестача в організмі призводить до затримки росту у дітей, порушення розумової активності й обміну речовин у дорослих. Погана пам’ять, неуважність, розумова відсталість – такі проблеми можуть бути наслідком нестачі йоду у внутрішньоутробному періоді та в ранньому дитинстві.

Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є щоденне споживання йодованої солі. В ДП «Артемсіль» з 1955 року виробляють такий корисний вид соляної продукції, як йодована сіль. При виробництві даної продукції використовується добавка, яка дозволена до застосування ДСТУ 3583:2015 «Сіль кухонна», а саме: йодат калію (KIO3). Термін придатності до споживання солі з добавкою – 9 місяців від дати виготовлення, далі дану сіль можна використовувати як звичайну сіль без добавки.

Оцінити користь йодованої солі, як зазначають досвідчені фахівці, складно, оскільки її сприятливий вплив на організм людини будь-якого віку величезний. Відомо, що йод необхідний для повноцінного функціонування щитовидної залози та, відповідно, гормональної системи, особливо жіночої. З цієї причини йодовану сіль рекомендується вживати замість кухонної жінкам незалежно від віку, а також важливо приділити цьому особливу увагу в період вагітності.

Щоб запобігти йододефіциту, досить щодня вживати разом із їжею 5–6 грамів йодованої солі. Багаті на йод також морська риба, морепродукти, риб’ячий жир, морська капуста, хурма, солодкий перець, волоські горіхи, чорноплідна горобина. До раціону слід включати овочі (картоплю, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат), фрукти (банани, апельсини, лимони, дині), яйця, молоко, яловичину.

Йодована сіль – необхідний продукт, але вживати слід її розумно і в міру потреби. Як і в інших продуктах, в йодованої солі можуть бути певні протипоказання, наприклад, захворювання суглобів, при яких відсоток надходження подібних елементів в організм повинен бути зведений до мінімуму. У такому разі слід звернутися до лікаря, щоб підібрати відповідні препарати для поповнення дефіциту йоду.

Крім того, треба пам’ятати, що ваше здоров’я – у ваших руках. Дотримуйтесь здорового способу життя. Будьте активними, рухливими! Повноцінний сон та відпочинок, збалансоване харчування, профілактичні вітамінні курси, виключення стресових ситуацій – все це важливо і потрібно для того, щоб бути здоровим.

Дбайте про себе! Вживайте йодовану сіль для профілактики йододефіциту!

Олена ЗЕЛЕНА.

 

Сайт газети "Соляник" ДП "Артемсіль". 

Адміністратор та контент-менеджер сайту Вікторія Губанова