25квітня2024

Соляник

Будуйте власну стратегію позитиву

Наш настрій нерідко залежить від багатьох факторів, серед яких не останню роль відіграє пора року. Тож з настанням осінніх холодів психологічний стан людини може значно погіршуватися. Пропонуємо увазі читачів декілька корисних порад, щоб уникнути цих моментів.

Вправи для тренування спокою

Формуйте свою «радість та задоволення» щодня, використовуючи прості та доступні для вас речі. Можливо – це релакс від прогулянки осіннім парком, перегляду цікавих телепрограм, читання улюбленої літератури, малювання, спілкування з позитивними людьми, або будь-який інший досвід.

Фокус – на позитиві

Наш мозок, з одного боку, − геніальна машина, а з іншого − дуже «лінива» система. Тож, якою інформацією ми його наповнюємо, так і будемо себе відчувати. Спробуйте використовувати «щоденник позитивних дій». Для цього щовечора називайте собі (або в колі сім`ї за вечерею) 10 позитивних речей, з якими ви зустрілись протягом дня. Вони можуть бути мінімальними. Навіть смішний кіт, якого ви побачили по дорозі на роботу − теж буде позитивною подією. Тобто ми вчимо мозок думати позитивно та фокусуватись на доброму.

Свіже повітря

Гуляйте, пийте каву або чай на вулиці. Оберіть для себе «персональний затишок», де ви б змогли спокійно, протягом декількох хвилин відпочити від зайвої інформації та не думати ні про що.

Ритуали

Дотримуйтесь ритуалів та важливих для вас моментів. Вранішня молитва, чашка чаю з корисними смаколиками, турбота про домашніх тварин, дзвінок рідним − все це здатне повернути вас до життя та сказати самому собі: «Не все так погано!», або «Все буде добре!».

Дихальні методики

Існують різні методики дихальних технік. Виберіть ті, що найкраще впливають на ваш емоційний стан. Наприклад, − рівне дихання. Займіть зручну позу, тримайте спину прямо. Почніть вдихати, рахуючи до чотирьох, потім зробіть коротку паузу. Після цього видихайте, також рахуючи до чотирьох. Весь час дихайте через ніс. Слідкуйте, щоб усі три складові (вдих, пауза, видих) були однієї тривалості.

Цю техніку можна виконувати будь-де та будь-коли. Вона заспокоює нервову систему та знижує стрес. Спробуйте практикувати її перед тим, як лягти спати. Особливо якщо ви з тих, кому ввечері важко позбутися думок про проблеми.

Достатній сон

Добрий сон ще ніколи нікому не завадив. Намагайтесь лягати спати не пізно і в один і той же час. Перед сном уникайте дивитися та читати новини на екрані телевізора, телефону, ноутбука.

Накопичуйте власний досвід

Вибудовуйте життєві цілі та фокусуйтеся на них. Бажано планувати свій день. Застосовуйте навички аутотренінгу чи медитацій. Пам’ятайте, що фізична активність дуже добре знімає стрес, перезавантажує мозок, запускає нейромедіатори щастя та задоволення.

Спілкуйтеся з природою. Відпочинок на природі дуже позитивно впливає на мозок, активує здатність аналізувати ситуацію та приймати позитивні рішення.

Прекрасним способом наповнитися позитивною енергією є музика (особливо, класична), а також чарівні звуки довкілля: шум морських хвиль, шепіт дерев, пташині весняні співи та багато іншого.

Звичайно, у кожної людини є своє відчуття позитиву. Зі слів Цицерона: «Щасливе життя починається зі спокою розуму», або Марка Аврелія: «Спокій – не що інше, як належний порядок в думках». Тому тримайтеся, шукайте свої унікальні ресурси подолання власної кризи. Не піддавайтеся паніці. Будьте спокійні та здорові!

По матеріалам Інтернету.

 

 

Сайт газети "Соляник" ДП "Артемсіль". 

Адміністратор та контент-менеджер сайту Вікторія Губанова