29березня2024

Соляник

Розглянули питання щодо нарахування пенсій

У середу, 5 лютого в ДП «Артемсіль» відбулася зустріч адміністрації підприємства на чолі з в.о. директора Вадимом Метким, членів первинної профспілкової організації під керівництвом Андрія Попова, робітників підприємства з представниками Бахмутсько-Лиманського об’єднаного управління Пенсійного фонду України та його начальником Ольгою Малаховою.

Запрошені до нас фахівці ознайомили соляників з роботою веб-порталу Пенсійного фонду України, який дає можливість кожному громадянину перевірити власні дані щодо начислення йому пенсії. Крок за кроком було наочно показано, як за допомогою електронного цифрового підпису, або паролю та логіну можна увійти у власний кабінет, ретельно перевірити інформацію і, якщо треба, доповнити її.

В першу чергу, це стосується даних (які іноді можуть бути відсутніми) про місця та час роботи людини на тих чи інших підприємствах. Також у власному кабінеті можна проконтролювати сплату роботодавцем єдиного соціального внеску за робітника. На сьогодні це обов’язкова умова для подальшого начислення пенсій.

Також представники управління Пенсійного фонду надали відповіді на всі питання, які стосуються різних аспектів отримання як пільгової пенсії, так і пенсії за віком. У доступній формі Ольга Лимирівна пояснила відмінність трудового стажу, який нараховується за період до 2004 року, і страхового (після 2004 року) та загального, який об’єднує обидва попередніх.

Адже станом на 2020 рік для виходу на пенсію за віком (60 років незалежно від статі) кожному українцю треба мати 27 років загального стажу роботи. До 2028 року необхідною умовою буде наявність вже 35 років стажу. Але, якщо у людини станом на 2028 рік буде 40 років стажу, вона матиме право виходу на пенсію незалежно від її віку.

Заздалегідь знаючи про візит до ДП «Артемсіль» представників Бахмутсько-Лиманського об’єднаного управління Пенсійного фонду, соляники підготували свої питання і надали їх у відділ кадрів підприємства. Потім на зустрічі люди отримали на них розгорнуті відповіді від фахівців, та змогли додатково задати питання, які стосувалися виходу на пільгову пенсію за так званими списками 1 та 2.

Зустріч сприяла підвищенню рівня обізнаності людей у такому важливому питанні як пенсійна забезпеченість. Соляники подякували спікерам за роз’яснення та корисні поради і виразили надію, що подібні заходи будуть регулярними, тому що на сьогодні в них є гостра потреба.

Відділ комунікацій.

 

Сайт газети "Соляник" ДП "Артемсіль". 

Адміністратор та контент-менеджер сайту Вікторія Губанова