25квітня2024

Соляник

Перекручені факти ведуть до репутаційних збитків

2 липня 2020 року в мережі  Інтернет на сайті «Наші гроші» з’явилася публікація під заголовком ««Артемсіль» за 83 мільйони замовила електроенергію дорожче, ніж газовики і військові».

В публікації стверджується, що соляники замовили постачання 50,15 млн кіловатт-годин по 1,65 грн./кВт* год, що дорожче, ніж у ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» (по 1,50 грн./кВт*год) та Квартирно-експлуатаційний відділ м. Одеси Міноборони (по 1,62 грн./кВт*год). При цьому нібито умови оплати ДП «Артемсіль» невідомі, оскільки угоди не опубліковано.

Чи відповідає викладена інформація дійсності? Це питання ми адресували в.о. головного інженера ДП «Артемсіль» Ігорю Савчуку. Як керівник технічної служби він зазначив, що у статті було викладено недостовірні факти про процедуру вибору постачальника та укладання нашим підприємством нібито двох договорів на закупівлю електричної енергії на період постачання з 1 серпня 2020 року по 30 квітня 2021 року. Крім того, вказана у статті сума 82,60 мільйони гривень також не відповідає дійсності.

Насправді ж, було укладено основний договір №ЕЕ 20/2406-1/188-19 від 24.06.2020 року терміном дії з дати його укладання до 31 липня 2021 року, фактична вартість якого склала 50 982 885 гривень. Також було складено Додаткову угоду №1 до вказаного договору про механізм адміністрування ПДВ на виконання наказу внутрішніх локальних нормативних актів ДП «Артемсіль».

Загальний замовлений до постачання обсяг електричної енергії за договором складає 30 955 000 кВт год, з яких 19 195 тис./кВт*год заплановано на 2020 рік, а 11 760 – на 2021 рік (в статті загальний обсяг чомусь – 50,15 млн./кВт*год). Ствердження статті про те, що «умови оплати невідомі, оскільки угоди не опубліковано» не відповідають дійсності. Так як умови оплати, принципи формування поточної ціни електричної енергії на окремий розрахунковий період (місяць), власне проект договору та додатків до нього опубліковано в складі конкурсної документації в системі «Прозорро».

Нагадаємо, що з 1 січня 2019 року наше підприємство працює в умовах ринку електричної енергії. Тому усі наші договори та додатки до них сформовані згідно Закону України «Про ринок електричної енергії». За цим Законом ціна на електроенергію, яку Постачальники пропонують Споживачам, є ринковою і формується щомісяця.

Крім того акцентуємо увагу читачів на тому, що вперше нами в торгах було запропоновано Постачальником нові умови оплати спожитої енергії. Якщо за попередніми договорами підприємство отримувало електроенергію за умови передплати, то зараз це відбувається з відтермінуванням сплати до 90 днів, що дозволяє нашому підприємству розраховуватись за спожиту електроенергію після реалізації продукції.

Ствердження статті про те, що ««Артемсіль» провела нинішню закупівлю без торгів, бо вона не є замовником за законом «Про публічні закупівлі» через те, що працює на промисловій чи комерційній основі» відповідає дійсності лише в частині того, що підприємство дійсно не є «Замовником», відповідно до визначення понять Закону України №922-VIII «Про публічні закупівлі» через те, що працює на промисловій основі. Але, незважаючи на це, закупівлю електричної енергії на період постачання було проведено відповідно до правил, встановлених системою електронних закупівель «Прозорро», і переможця було визначено за результатом електронного аукціону серед трьох учасників.

Перебіг закупівлі можна переглянути в мережі інтернет на сайті https://prozorro.gov.ua за номером закупівлі UA-2020-05-28-001415-а. Тобто, проходячи за посиланням, можна отримати всю необхідну інформацію. Як бачимо, у ДП «Артемсіль» ніхто нічого не приховує, і інформація знаходиться у відкритому доступі.

Враховуючи вищезазначене, інформація щодо закупівлі підприємством електроенергії за завищеною вартістю не відповідає дійсності. В.о. головного інженера І.Б. Савчук вважає, що таке перекручування фактів журналістами сайту «Наші гроші» веде, якнайменше, до нанесення репутаційних збитків нашому підприємству, що, в свою чергу, може призвести до негативних економічних наслідків.

Нагадаємо, що сайт «Наші гроші» вже не вперше публікує недостовірну інформацію щодо господарської діяльності ДП «Артемсіль». Чому так відбувається? Це питання до їхнього сумління. Зазвичай за такими сайтами стоять ділки, які навмисно шкодять підприємству.

Відділ комунікацій.

 

Сайт газети "Соляник" ДП "Артемсіль". 

Адміністратор та контент-менеджер сайту Вікторія Губанова