28березня2024

Соляник

Відзначаємо свято національної єдності

В українському календарі визначних дат 22 січня посідає одне з провідних місць. І це не випадково.

Саме 22 січня 1918 року Універсалом Центральної Ради було проголошено незалежність Української Народної Республіки. А вже роком пізніше, 22 січня 1919 року, у Києві на Софійській площі було проголошено Акт Злуки – об’єднання двох тодішніх країн – УНР та ЗУНР, що постали на уламках Російської і Австро-Угорської імперій, в єдину соборну Українську державу.

Але в ті далекі часи прекрасній мрії українського народу про возз’єднання, на жаль, не судилося стати реальністю. Через економічну нестабільність, політичні суперечки, воєнні дії новостворена держава проіснувала недовго.

Водночас це прагнення не було чимось новим. Ще у минулі сторіччя видатні філософи, мислителі, громадські діячі переймалися проблемою суверенітету держави. Навіть українські гетьмани: Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Пилип Орлик, Петро Дорошенко займалися практичним втіленням цієї ідеї. Вони усвідомлювали, що державність не можлива без територіальної єдності країни.

Навіть сьогодні ця тема залишається для нас найактуальнішою. Саме зараз Україна розбудовує власну державність на демократичних принципах національної єдності та суверенітету. Українські військові продовжують боронити свободу та незалежність рідної землі на сході, інколи навіть ціною власного життя. Тож свято соборності має для всіх нас велике значення.

21 січня 1990 року українські патріотичні сили організували «живий ланцюг», яким символічно об’єднали Київ, Львів та Івано-Франківськ в знак духовної єдності східних і західних земель. Відтоді була започаткована і набула популярності прекрасна традиція створювати живі ланцюги з людей на мостах через ріки.

Відділ комунікацій.

 

Сайт газети "Соляник" ДП "Артемсіль". 

Адміністратор та контент-менеджер сайту Вікторія Губанова