27квітня2024

Соляник

Як Соледар отримав своє красиве ім’я

Нинішній рік рясніє багатьма значними ювілеями як у житті нашої країни, так і на місцевому рівні Соледарської громади.

Нещодавно ми відзначили 25-річчя Конституції України, у серпні відсвяткуємо 30-ту річницю народження української незалежної держави. А, крім цих дат, у другій половині 2021-го зустрінемо 140-річчя ДП «Артемсіль» і вже цього тижня відмітили 30-ту річницю перейменування нашого міста з Карло-Лібкнехтівська в Соледар.

Що стосується останньої події, то в ній безпосередньо брало участь чимало робітників ДП  «Артемсіль», які на той час були депутатами місцевої ради. Так сталося, що ідею дати місту красиве ім’я, яке б говорило само за себе, вперше озвучив тодішній заступник гендиректора «Артемсолі» Юрій Кирилович Смоктій.

Саме він запропонував на сторінках газети «Соляник» провести конкурс на краще ім’я міста соляників. Місцеві жителі залучилися до цієї ініціативи і прийняли активну участь в дискусії, яка тривала декілька місяців.

До речі, не всі погоджувалися з тим, що місто потребує нової назви. З цього приводу були різні думки. Так, прибічники старої назви говорили про те, що місто носить ім’я гідної людини, хоча і іноземця. Вони наполягали, що всі вже давно звикли до назви Карло-Лібнехтівськ, а перейменування обійдеться місцевому бюджету дуже дорого.

А ось противники старої назви висловлювали свої аргументи на користь перейменування. Вони зауважували, що місто не має жодного відношення до німецького революціонера, що назва ця важко вимовляється і викликає подив. І взагалі, назва міста, де видобувають, пакують та відвантажують споживачам мільйони тонн солі на рік, повинна бути пов’язана з цим процесом та мати смислове навантаження.

В решті-решт тодішній голова міської ради Карло-Лібкнехтівська Сергій Чубаренко прийняв мудре рішення і виніс це питання на сесію. З перевагою у два голоси депутати проголосували за нову назву. Потім було створено спеціальну комісію під головуванням відомого в місті педагога, громадського діяча і активіста – Сергія Лотохова у складі депутатів: Світлани Лях, Олександра Гребенюка, Миколи Вілкова, Людмили Білої.

Комісія організувала соціальне опитування, і думкою з цього приводу поцікавилася в учнів п’яти соледарских шкіл, робітників усіх рудників «Артемсолі», колективів бюджетних установ, простих жителів. Хід дискусії широко висвітлювався на сторінках місцевої газети. Серед запропонованих назв найбільшу популярність здобули пропозиції дати місту ім’я Солегорська, Солеграда, Кристала і Соледара. Остання назва більш подобалася мешканцям.

 На одному з чергових засідань міськради відбулося історичне голос­ування за нову назву, і рішучу роль тут відіграв колектив ДП «Артемсіль». Депутат Олександр Гребенюк вніс до зали величезний паперовий свиток, який навіть важко було розгорнути. На ньому була велика кількість підписів робітників підприємства за перейменування міста в Соледар. Так було прийнято рішення щодо нової назви.

Після того, як депутати спрямували звернення до Києва, постановою Верховної Ради УРСР від 5 червня 1991 року місто Карло-Лібкнехтівськ Артемівської міської ради Донецької області було перейменовано в місто Соледар.

Так, без якихось вказівок «з верху» люди прийняли рішення дати своєму місту нове гучне ім’я. А в тому, що воно красиве, і дуже йому пасує вже ні в кого немає сумнівів. І сьогодні через три десятиріччя ми, соледарці, дуже вдячні тим депутатам за ініциативу та вірне рішення. На жаль, декого з них вже немає серед живих, але ці люди назавжди залишили свій слід в історії міста і громади.

Тож вітаємо всіх соляників і соледарців з цим ювілеєм, а нашому рідному місту бажаємо подальшого розвитку, миру та процвітання!

________________________________________________________________________________

Матеріал про перейменування нашого міста (номер «Соляника» від 8 липня 2021 року) визвав відгук у багатьох наших читачів, серед яких були і представники виконавчих служб Соледарської міської об’єднаної громади. Саме вони висказали нам деякі важливі уточнення.

В цілому, погоджуючись з більшістю викладених в статті фактів, редакції все ж таки зауважили, що згідно архівних документів, у цій історичній події брали участь не лише мешканці міста, депутати міської ради, а й команда тодішніх членів виконавчого комітету. Адже саме вони провели велику підготовчу роботу щодо перейменування нашого міста з Карло-Лібкнехтівська в Соледар. На жаль, жодного прізвища цих людей в статті не було вказано.

Виправляючи цю прикру помилку, ми згадуємо людей, які були причетні до цієї важливої події. Це тодішній голова виконавчого комітету Олександр Воробйов, заступник голови Володимир Якушев, управляючий справами виконкому Микола Олійник, завідувачка загальним відділом Раїса Новожилова. Також слід згадати імена таких депутатів, як Борис Бабенко, Василь Топчій, Зінаїда Ткаченко, Євген Глущенко та Лідія Щемельова, які теж брали участь в процесі перейменування.

Дякуємо за корисні зауваження і уточнення. Завжди готові прийняти їх до уваги.

Олеся ГУБСЬКА,

редактор газети «Соляник».

 

 

 

Сайт газети "Соляник" ДП "Артемсіль". 

Адміністратор та контент-менеджер сайту Вікторія Губанова