28березня2024

Соляник

Коли наука працює у взаємодії з виробництвом

23 травня 2020 року виповнилося 85 років із дня заснування Українського науково-дослідного інституту соляної промисловості (УКРНДІСІЛЬ), чия робота спрямована на технічне супроводження діяльності ДП  Артемсіль».

В цей день керівництво та колектив інституту привітали представники адміністрації ДП «Артемсіль» та спеціалісти геолого-маркшейдерського відділу підприємства. В урочистій обстановці вони вручили керівнику УКРНДІСІЛЬ, кандидату геологічних наук Ларисі Басевській вітальну адресу за підписом в.о. директора ДП «Артемсіль» Вадима Фіоктістова.

У привітанні зокрема говориться про те, що Український науково-дослідний інститут соляної промисловості є єдиною базою в Україні, яка формує перспективний напрямок видобутку кам’яної солі, сприяє впровадженню новітніх технологій у видобування соляного мінералу. З нагоди ювілею очільник підприємства подякував науковцям за плідну багаторічну співпрацю та побажав їм втілювати в життя найсміливіші плани та ідеї.

Нагадаємо, що протягом багатьох десятиріч УКРНДІСІЛЬ як галузевий інститут соляної промисловості України проводить науково-дослідні та науково-технічні роботи по систематичному гірничо-геологічному супроводженню діяльності ДП «Артемсіль». За цей період інститутом внесено значний вклад у забезпечення діяльності підприємства: удосконалення та запровадження нової технології видобування солі. Саме вони виконують розробку проектів відпрацювання нових ділянок Артемівського родовища, вирішують питання щодо безпечного використання і охорони соляних ресурсів та виконання природоохоронних заходів при підземному видобуванні солі тощо.

Лише за останній час інститутом розроблено документи, які є обов’язковими або рекомендованими відповідно до «Правил безпеки під час розробки родовищ рудних та нерудних корисних копалин підземним способом» (2016). Це геологічна та геомеханічна інструкції, методичні вказівки та посібники по заявленому напрямку, рекомендації із ведення гірничих робіт у галузі соледобування, «Схема відпрацювання Артемівського родовища кам’яної солі на найближчі 20 – 25 років», та інше. Таким чином науковці працюють у тісній співпраці з соляниками, що дає свої результати.

А починалась історія інституту з далекого травня 1935 року, коли у Санкт-Петербурзі (тоді – Ленінграді) почала діяти Всесоюзна соляна науково-дослідна лабораторія, котра з часом перетворилася у справжній науковий центр. Для того, щоб наблизити науку до роботи одного з найбільших виробників кам’яної солі – підприємства «Артемсіль», у 1954 році було прийнято рішення перевести інститут у місто Карло-Либкнехтівськ (нині – Соледар), а згодом в Артемівськ (нині – Бахмут), де він існує і понині, як єдиний галузевий інститут соляної промисловості України.

Сьогодні можна з впевненістю стверджувати, що в основі діяльності усіх солевидобувних та солепереробних підприємств колишнього СРСР лежать результати наукових досліджень і технологій, розроблених спеціалістами інституту. У період їх розробки вони були одними з самих передових у світі. Яскравим прикладом служить методика розрахунку розробки родовища із забезпеченням мінімальних екологічних ризиків та передова технологія машинної виїмки кам’яної солі. До речі, саме машинна виїмка, свого часу запропонована науковцями інституту, допомогла ліквідувати трудомістку ручну працю, підвищити продуктивність праці, значно збільшити обсяги видобутку соляного мінералу.

 

Сайт газети "Соляник" ДП "Артемсіль". 

Адміністратор та контент-менеджер сайту Вікторія Губанова