18квітня2024

Соляник

Суд поставив крапку в справі приватизації «Артемсолі»

Минулого тижня стало відомо, що Київський окружний адміністративний суд прийняв остаточне рішення щодо виключення ДП «Артемсіль» зі списку об’єктів, які підлягають приватизації.

Про це редакції газети розповів голова первинної профспілкової організації підприємства Андрій Попов, який з групою активістів протягом року вів активну боротьбу за збереження державної форми власності рудників. Андрій Петрович нагадав, як все розпочиналося.

4 березня 2020 року тодішнім Кабінетом міністрів України було прийнято рішення щодо включення ДП «Артемсіль» до списку об’єктів, які підлягають приватизації. Трудовий колектив та первинна профспілкова організація підприємства виразили свою незгоду з цим  рішенням. Враховуючи гіркий досвід багатьох українських державних підприємств, які після продажу були порізані на металобрухт, соляники на чолі з керівництвом профспілки мобілізували зусилля для подальшої боротьби.

По-перше, була проведена акція робітників підприємства проти приватизації. За її результатами складено декілька листів, в яких чітко окреслювалася наша позиція. Листи було спрямовано до різних владних інстанцій, включаючи  профільне міністерство, Верховну Раду України, Офіс Президента, Федерацію профспілок, Генеральну прокуратуру та інше. В своїх зверненнях соляники аргументовано виклали свої вимоги щодо того, щоб залишити ДП «Артемсіль» у державній власності.

Не очікуючи швидких відповідей на листи від можновладців, профактив підприємства почав самостійно діяти. І у травні 2020 року профспілка ППО  за допомогою профспілки АПК залучила до співпраці досвідченого адвоката Людмилу Дідурик. Саме тоді було подано позов до суду на розпорядження Кабміну щодо включення підприємства у список об’єктів на приватизацію. Розпочинаючи судову тяганину, соляники мали дуже невеличку надію на успіх. Адже підтримки з боку адміністрації в них не було, і тодішнє керівництво зайняло позицію невтручання і очікування.

Між іншим, після нашого звернення для детального вивчення ситуації спікером Верховної Ради України Дмитром Разумковим було створено робочу групу. До неї увійшло майже 20 народних депутатів та експертів. В ході роботи групи було проведено багато  онлайн-зустрічей та два виїзних засідання, коли Народні депутати Людмила Буймістер та Наталя Королівська особисто приїжджали в Соледар та проводили зустрічі з профактивом. Згодом усі члени робочої групи дійшли висновку, що підприємство може успішно працювати, перебуваючи в державному секторі.

Повертаючись до судових справ, зазначимо, що відкриття провадження по позову профспілки розпочалося 20 липня 2020 року. З одного боку інтереси колективу соляників представляв наш адвокат, з другого – відповідачами були представники Кабміну, профільного міністерства та Фонду державного майна. До речі, лише восени адміністрація ДП «Артемсіль» висловила свою позицію в суді проти приватизації підприємства, вставши на бік профспілки.

22 жовтня 2020 року суд завершив підготовку і перейшов до розгляду справи по суті. Усвідомлюючи важливість рішення, голова профспілки був присутнім на кожному судовому засіданні. Траплялося, що засідання відміняли з різних причин, і тоді приходилося повертатися додому без результату. Але в решті решт судова тяганина добігла свого кінця. І у ході розгляду справи відповідачі все ж таки внесли зміни у суперечливе розпорядження Кабміну, і виключили ДП «Артемсіль» зі списку об’єктів, що підлягають приватизації. Таким чином позовні вимоги профспілкової організації ДП «Артемсіль» було задоволено.

З того моменту всі чекали на підсумкове засідання суду, який би ухвалив остаточне рішення. Але це засідання декілька разів переносили і навіть була заміна трьох суддів.  Нарешті 17 березня 2021 року воно відбулося. Київський окружний адміністративний суд ухвалив рішення про закриття провадження в рамках статті 238 Кодексу адміністративного судочинства. В процесі  суду відповідачі признали позовні вимоги ДП «Артемсіль» шляхом виключення нашого підприємства зі списку до приватизації. Це також підтвердили відповідним розпорядженням Кабінету міністрів України № 1329-р від 21 жовтня 2020 року.

За тривалий період часу, поки йшли суди, профактивісти підприємства і звичайні соляники залучилися до проведення різних акцій, таких, як мітинг зі збором підписів (було зібрано майже 2700 підписів), відеозвернення до Президента України Володимира Зеленського, створення листівок, в яких роз’яснювалася позиція соляників (двадцять аргументів «ні» – приватизації).

Також небайдужий громадянин нашого міста Павло Усков організував поодинокий пікет під стінами адміністративної будівлі підприємства. Його палатка також стала місцем збору підписів проти приватизації ДП «Артемсіль». А ще було розіслано сотні листів у підтримку нашої позиції від представників профспілкових організацій сектору агропромислового комплексу (координатор Світлана Самосуд), та організацій, що входять у координаційну раду IUF Україна (координатор Дмитро Степанюк).

Так  соляники та жителі Соледарської об’єднаної територіальної  громади змогли заявити про свою позицію, довести, що державне управління може бути цілком ефективним, а підприємство та його трудовий колектив – життєздатними.

 

Сайт газети "Соляник" ДП "Артемсіль". 

Адміністратор та контент-менеджер сайту Вікторія Губанова