28березня2024

Соляник

Попри все, «Артемсіль» продовжує працювати

Закінчився I квартал 2020 року, а з ним і перший місяць весни. За інформацією планово-економічного відділу, за три місяці  роботи підприємством було видобуто 248,7 тисячі тонн солі, що майже на половину менше, ніж планувалося.

Цей показник – не найкращий у порівнянні з відповідним періодом минулого року (33,2%). Але з огляду на  те, що на діяльність підприємства впливають процеси насування світової економічної кризи, пов’язані зі скороченням роботи промислових підприємств через коронавірус, «Артемсіль» залишається стратегічно необхідним для країни державним підприємством.

Так, попри всі негативні фактори, за I квартал фасованої солі в ДП «Артемсіль» вироблено 48,6 тисячі тонн. Це на 7,5 тисячі тонн (118,2%) більше, ніж за відповідний період минулого року. У березні показники по цьому асортименту склали 24,3 тисячі тонн (138,9%) до березня 2019 року. Фасована продукція зараз привертає до себе увагу покупців, як товар першої необхідності, і не залежується на полицях торговельних мереж.

Також у I кварталі користувалася попитом сіль йодована. Її вироблено 16,4 тисячі тонн,  що до планового показника становить 130,2%, а до відповідного періоду минулого року – 115,5%.  У березні йодованої солі відвантажено замовникам 7 тисяч тонн, що становить 166,7% до плану.

Більше ніж у I кварталі минулого року на підприємстві вироблено соляних блоків – 0,9 тисячі тонн, (112% до відповідного періоду). На 1,7 тисячі тонн більш (150,%), ніж торік, відвантажено покупцям солі зернової.

У I кварталі  випущено солі, затареної у мішки по 10, 25 и 50 кілограмів, – 37,4 тисячі тонн (75,9%). У березні ця продукція мала попит як дрібний опт. Показники її виробництва за перший весняний місяць 2020 року склали 15,3 тисячі тонн, що у порівнянні до березня 2019 року – 82,7%.

На жаль, виробництво солі з протизлежувальною добавкою навалом та солі, затареної в МКР, у I кварталі не користувалося звичайним попитом через теплі умови зими сезону 2019-20. Причиною також є той факт, що підприємства, які використовують вищезазначений асортимент, зараз  не працюють через карантин, пов’язаний з коронавірусом. Тож солі, затареної в МКР, відвантажено – 8,3 тисячі тонн, що на 20,9 тисяч тонн менше, ніж у першому кварталі 2019 року, а солі з протизлежувальною добавкою навалом споживачам відвантажено 49,5 тисячі тонн, що на 457,4 тисячі тонн менше, ніж торік. Що ж, це і є ті цифри, які негативно вплинули на кінцевий результат роботи.

В цілому, з огляду на сформовану ринкову ситуацію, сезонне зниження попиту та коронавірусний карантин, колектив підприємства продовжує відвантажувати сіль, задовольняючи попит споживачів.

Вікторія ГУБАНОВА.

 

Сайт газети "Соляник" ДП "Артемсіль". 

Адміністратор та контент-менеджер сайту Вікторія Губанова