26квітня2024

Соляник

Рудник №1,3 оновлює свою технічну базу

Виробничі одиниці ДП «Артемсіль» поступово поповнюють свою матеріально-технічну базу новим обладнанням та технікою.

Як розповів нам начальник виробництва рудника №1,3 Дмитро Скрипник, в цьому році для рудника було придбано колійно-ремонтну машину ПРМ-5М та новий токарний верстат JET GH-1860ZX DRO RFS.

Що стосується машини, яка буде обслуговувати під’їзні колії дільниці з помелу, переробки та навантаження солі, то начальник ДППНС Ірина Потрубач говорить, що робітники шляхової бригади давно потребували такої універсальної техніки для виконання найскладніших завдань. Ця багатофункціональна машина, до якої додається причіп, а також різні комплектуючі частини (ківш, зачепи), допоможе виконати обсяг робіт. До того ж, її особливістю є наявність консолі з встановленим на ній робочим органом для заміни дерев’яних та залізобетонних шпал, який за бажанням можна замінити різноманітним навісним обладнанням.

Ця техніка виконує дуже багато функцій. За її допомогою можна здійснити підйом-рихтування рейко-шпальної решітки, замінити дерев’яні та залізобетонні шпали, перевезти вантажі в потрібне місце, здійснити живлення електроінструментів від бортової електромережі, очистити колії від баласту та просипу, провести зварювальні роботи, очистити колії від снігу, скосити рослинність, провести грейдерні роботи та інше.

Педальний вузол машини з гідравлічним підсилювачем значно полегшує включення та вимкнення зчеп­лення, а двоконтурний головний циліндр із вакуумним підсилювачем покращує показники гальмівного шляху.

В кабіні машиніста створено комфортні умови праці. Тут встановлено сучасні віконні зсувні системи, є кондиціонер. Для підтримки температурного режиму взимку передбачено два обігрівачі. З метою зменшення вібронавантаження на машині встановлені гумометалеві подушки, а на самій кабіні є додаткові шумоізоляційні матеріали.

До того ж, колійно-ремонтна машина ПРМ-5М, на відміну від іншої шляхової техніки, малогабаритна та маневрова. При необхідності вона може під’їхати навіть у важкодоступні місця. До того ж ця машина може обслуговувати не лише під’їзні шляхи рудника №1,3, а й інших виробничих одиниць «Артемсолі».

Шляховий майстер Микола Овсяніков дуже задоволений цим придбанням і впевнений, що ПРМ - 5М значно підвищить ефективність праці його бригади, а також дозволить збільшити обсяги роботи. Покращиться і рівень безпеки працівників, що теж дуже важливо.

Колійно-ремонтна машина поки що не введена в експлуатацію. Робочим, які будуть нею керувати, ще треба пройти спеціальне навчання і отримати посвідчення машиністів. Навички управління колійно-ремонтною машиною вони отримають вже найближчим часом на навчальних курсах.

До речі, оновлення технічної бази допоможе підвищити рівень охорони праці, зменшити використання ручної праці за рахунок автоматизації виробничих процесів. 

Але не лише шляховики рудника отримали нову техніку. Для колективу ремонтного електромеханічного цеху теж було придбано новий токарний верстат. Зі слів начальника цеху Олександра Власова, для обслуговування виробництва такий верстат був край необхідний. Майже все обладнання цеху працює 60, а то й 80 років. Не дивлячись на свій похилий вік, воно знаходиться в робочому стані, хоча вже давно фізично та морально застаріло. В останній раз токарна техніка для цеху закупалася 20 років тому, у далекому 2002 році. До того ж, тоді соляники придбали не новий верстат, а той, що вже був у використанні.

Перед тим, як придбати верстат, токар Андрій Швець та майстер цеху Тетяна Щвець виїжджали до Києва, щоб впевнитися в тому, що техніка повністю відповідає своїм характеристикам. На сьогодні новий токарний верстат вже встановлено в приміщенні цеху. Зараз триває процес його обкатки.

На цьому сучасному обладнанні європейського рівня можна виконувати токарні роботи різної складності: виготовляти необхідні для виробництва запасні частини та деталі. У верстата є електронне табло, на якому висвітлюється інформація щодо якості обробки. Верстат має економний двигун, що допоможе заощаджувати електричну енергію.

Таким чином в ДП «Артемсіль» проходить процес технічного переоснащення виробництва, що значно покращить загальну роботу підприємства.

Олеся ГУБСЬКА.

 

Сайт газети "Соляник" ДП "Артемсіль". 

Адміністратор та контент-менеджер сайту Вікторія Губанова