Йодна недостатність – глобальна проблема України
- Останнє оновлення: 24 жовтня 2019
- Перегляди: 1242
На початку жовтня ДП «Артемсіль» відвідали координатор проекту Закону України «Про захист населення від розладів здоров’я, спричинених йодною недостатністю», від Центру громадського здоров’я МОЗ України Ольга Донцова та член робочої групи проекту, керівник агропідприємства «Ландгрейн» Максим Попельнюх.
Метою їх приїзду було ознайомлення з ДП «Артемсіль» відносно виробничих потужностей підприємства і вивчення його можливості забезпечити виконання вищезгаданого Закону України. В ході візиту гості відвідали дільниці: з помелу, переробки та навантаження солі; з розфасовки та затарювання солі рудника №1,3, побували на дільниці гірничих робіт.
Після екскурсії відбулася робоча нарада за участі першого заступника директора ДП «Артемсіль» Сергія Кубаря, в.о. головного інженера підприємства Ігоря Савчука, головного технолога Любові Лобань, завідувач центральної лабораторії якості Наталі Щербатих, начальника відділу стандартизації і сертифікації систем менеджменту Ольги Бельчич, представників відділу комунікацій та зв’язків з громадськістю. В ході дискусії її учасники обговорили перспективи розвитку соляного виробництва і проблеми у зв’язку з прийняттям нового Закону України «Про захист населення від розладів здоров’я, спричинених йодною недостатністю», яким передбачено повне йодування харчової солі.
На думку наших гостей, які безпосередньо приймають участь у розробці нового проекту Закону, захворювання, пов’язані з йододефіцитом, є глобальною проблемою для України. За останні 20 років концентрація йоду у ґрунті значно зменшилася. Причина криється у техногенних факторах. Недостатній вміст йоду у воді і ґрунті призводить до його дефіциту в овочах, фруктах, крупах, кормах для тварин та м’ясі. Крім того, важкі метали та інші хімічні з’єднання, потрапляючи у організм людини, всіляко перешкоджають легкому засвоєнню йоду. Поєднаємо до купи усі ці фактори – і отримаємо хронічний дефіцит йоду в організмі.
Науково доведено, що йододефіцит є причиною багатьох важких хвороб. Саме він призводить до збоїв у роботі нервової, репродуктивної систем, веде до народження людей з розумовими розладами. Тільки в Україні їх народилося за останні роки майже два мільйони. Через проблеми зі здоров’ям ці громадяни виключені з суспільного життя, потребують постійного піклування і реабілітації від держави і членів родини.
Україна – одна з небагатьох країн світу, де на державному рівні лише починають звертати увагу на цю проблему. І проект нового Закону – тому підтвердження. За рівнем забезпечення йодом ми займаємо мало не останні позиції в світі, перебуваючи на рівні відсталих країн африканського континенту. Гірша ситуація тільки в Пакистані, Гамбії, Гвінеї та на Гаїті. І це, незважаючи на те, що саме наша країна найбільше відчула на собі наслідки аварії на ЧАЕС!
Ці та інші проблеми на робочій нараді обговорювалися у форматі дискусії. До речі, ДП «Артемсіль» є єдиним в Україні виробником йодованої солі, яка, згідно проведеного моніторингу, відповідає вимогам МОЗ щодо вмісту йоду. Представник Центру громадського здоров’я Ольга Донцова поділилася з соляниками своїм баченням вирішення проблеми йодної недостатності. Вона впевнена, що ми згодом оберемо шлях майже 140 країн світу, де на полицях магазинів представлена виключно йодована сіль.
В ході бесіди виникло питання, де купуватимуть сіль ті люди, яким за станом здоров’я протипоказано вживання йоду. Посилаючись на європейський досвід, наша співрозмовниця відповіла, що такі пацієнти зможуть придбати звичайну (не йодовану) сіль у аптеках. Або ж її можна буде знайти на спеціально виділених полицях магазинів, на кшталт полиць для людей з цукровим діабетом. Тобто вона буде продаватися разом з іншими продуктами для тих людей, які потребують особливого харчування.
Наші гості уважно вислухали різні думки і пообіцяли внести в проект Закону «Про захист населення від розладів здоров’я, спричинених йодною недостатністю» деякі важливі зауваження від фахівців ДП «Артемсіль». Так, головний технолог підприємства Любов Лобань, вивчивши документ, запропонувала внести поправки про те, що йодована сіль може розфасовуватися лише в упаковку виробника, який відповідає за якість, і не перепаковуватися з великої тари у малу. Ці поправки повинні сприяти збереженню вмісту йоду в солі і стати перешкодою для виробників контрафактної продукції.
Обговорюючи проблему йодування солі, представники Міністерства охорони здоров’я України отримали від фахівців ДП «Артемсіль» відповіді на усі питання. Обидві сторони погодилися продовжити співпрацю і разом докласти зусиль щодо створення проекту нового Закону. До речі, у майже 140 країнах світу проблему йододефіциту вирішують саме за рахунок йодування усієї харчової солі. На сьогодні ж, на жаль, лише 18% українського населення споживають йодовану сіль. І це є найгірший показник у Європі. Сподіваємось, вже найближчим часом ситуація зі споживанням йодованої солі зміниться на краще і новий Закон буде сприяти оздоровленню нації.
Олеся ГУБСЬКА.